"Akkoord nodig met VK dat de invoerrechten op citrus vermijdt"

De aankondiging van Londen om invoerrechten op te leggen aan agrovoedingsproducten uit de EU als er geen handelsakkoord komt tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europees blok, heeft tot bezorgdheid geleid bij verschillende Spaanse sectoren. Zo ook bij de citrussector, nadat bekend was geworden dat de tarieven voor sinaasappelen tussen 3,2% en 10% kunnen bedragen, voor citroenen 6% en voor mandarijnen en clementines kunnen oplopen tot 16%.

Daarom dringt de Valenciaanse telersvereniging Unió de Llauradors er bij de Spaanse regering op aan om de EU onder druk te zetten om zo spoedig mogelijk een preferentiële overeenkomst te ondertekenen en zo dergelijke tarieven te vermijden. De organisatie, die herhaaldelijk heeft gevraagd om de concrete impact van de Brexit op de agrovoedingssector te meten, heeft de intentie van het Verenigd Koninkrijk in een verklaring bekritiseerd. Zo moet de EU al opboksen tegen importtarieven van andere landen, zoals de Verenigde Staten, of tegen andere vormen van praktijken en overeenkomsten die de Europese producties in een zwakkere positie stellen dan die van derde landen.

De agrovoedingshandel met het Verenigd Koninkrijk, met een voor Spanje positief saldo van meer dan €2.900 mln., is van cruciaal belang voor de Spaanse land- en tuinbouw. 8% van de Spaanse export van landbouwproducten komt immers op de Britse markt terecht, zo blijkt uit een recent rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Zachtfruit, kiwi en kaki (8%), citrus (7%) en groenten (6%) behoren tot de belangrijkste exportproducten naar het VK, zodat de geplande tarieven een harde klap zouden betekenen voor de telers. Voor de Valenciaanse Gemeenschap is het VK de vierde grootste bestemming voor hun landbouwproducten na Duitsland, Frankrijk en Italië.

Marokko en Turkije hebben vrij spel
De telersvereniging benadrukt dat als deze tarieven van kracht worden, de Valenciaanse telers hun concurrentievermogen zullen zien dalen en hun markt zouden kunnen verliezen aan andere spelers zoals Marokko, Zuid-Afrika, Turkije of Israël. De organisatie wijst erop dat het Verenigd Koninkrijk al preferentiële akkoorden heeft gesloten met Zuid-Afrika (met een nultarief voor sinaasappelen en hybriden), Marokko (nultarief voor clementines) en Turkije (ook nultarief voor clementines), terwijl het nog aan het onderhandelen is met Egypte.

Bron: castellonplaza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven