Schrijver ‘Cheap has a high price’ vrijgesproken

Thaise rechtbank verwerpt smaadzaak tegen Finnwatch mensenrechtenonderzoeker

Het Hooggerechtshof van Thailand heeft het boek over de saga van Andy Hall, een onderzoeker op het gebied van bedrijfsverantwoordelijkheid van waakhond Finnwatch, gesloten. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van de aanklacht in een jarenlange smaadzaak.

Een vier jaar durende voorwaardelijke straf tegen Hall werd ingetrokken. Deze was in 2016 opgelegd toen hij zogezegd schuldig werd bevonden aan smaad en computercriminaliteit in verband met een rapport uit 2013 over de lokale fruitverwerkende industrie met de titel ‘Cheap has a high price’.

Naast de voorwaardelijke straf legde het Strafhof van Bangkok Zuid indertijd ook een boete op aan Hall van 150.000 baht, oftewel ongeveer €4.300. Hall ging in beroep tegen dit vonnis en in 2018 heeft een hof van beroep het vonnis van de lagere rechtbank nietig verklaard.

Finnwatch zei in een verklaring op dinsdag dat het Hooggerechtshof het besluit van het hof van beroep had bevestigd om Hall vrij te spreken van alle aanklachten, die door de ananasproducent Natural Fruit in 2013 na de publicatie van het rapport werden ingediend.

Hervormingen van het arbeidsrecht nog steeds noodzakelijk
In het omstreden rapport wordt gesteld dat werknemers het slachtoffer zijn van arbeids- en mensenrechtenschendingen door de producent van ananassap dat op grote schaal wordt verkocht in Finland en andere EU-landen. Het bedrijf heeft uiteindelijk in totaal vier rechtszaken tegen de mensenrechtenonderzoeker aangespannen.

Na de afronding van de zaak riep Finnwatch Thailand op om hervormingen van de arbeidsrechten door te voeren. "Onderzoek naar mensenrechtenschendingen is geen misdaad," zei Finnwatch's directeur Sonja Finér tegen yle.fi.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven