James Hutton Institute richt zich op onderzoek naar snelrijpende en bloemige aardappelen

Aardappelen behoren tot een van de belangrijkste voedingsgewassen ter wereld, maar door de kwetsbaarheid van de opbrengst van de plant is het gebruik van het gewas in sommige delen van de wereld beperkt, met name in gebieden die worden beïnvloed door klimaatverandering. Dit vermindert het potentieel van de aardappelen om de voedingszekerheid in dergelijke regio's te ondersteunen.

Nieuw onderzoek door plantenwetenschappers van het James Hutton Institute heeft aangetoond dat een specifiek eiwit, dat gecodeerd is door het aardappelgenoom, een belangrijk onderdeel is van de knolvorming - het proces waarmee de aardappelplant knollen initieert en ontwikkelt.

De bevinding is veelbetekenend, omdat het een belangrijke factor is voor het verhogen van de productiviteit van een gewas dat wereldwijd door meer dan 1 miljard mensen regelmatig wordt geconsumeerd.

Dr. Mark Taylor, hoofd van de Institute’s Potato Genetics and Physiology Group in Dundee en hoofdauteur van het onderzoek: "Vroege knolvorming geeft de rijpingstijd van het gewas aan en is dus een cruciale factor in de aardappelteelt."

"Jarenlang hebben aardappelveredelaars gebruik gemaakt van de natuurlijke selectie in het vroege stadium van knolvorming om verbeterde rassen te ontwikkelen voor verschillende breedtegraden, oogstperiodes en markten waarmee de effecten van milieu- en ziektestress tot een minimum worden beperkt."

"Inzicht in het mechanisme van de beginnende knolvorming in de aardappel levert een nieuwe strategie op om de opbrengst van een gewas te verhogen, wat beslist van cruciaal belang is voor de wereldwijde voedselzekerheid."

Het is te hopen dat de genetische ontdekking door de aardappelveredelaars wordt gebruikt om snel rijpende, meer bloemige aardappelrassen te ontwikkelen die de opbrengst veilig stellen in een tijdperk van klimaatverandering.

Het onderzoek is gepubliceerd in het laatste nummer van The Plant Journal en werd gefinancierd door de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en het strategische onderzoeksprogramma RESAS van de Schotse regering.

Uitgave: Zhang X, Campbell R, Ducreux LJM, Morris J, Hedley PE, Mellado-Ortega E, Roberts AG, Stephens J, Bryan GJ, Torrance L, Chapman SN, Prat S and Taylor MA (2020) TERMINAL FLOWER-1/CENTRORADIALIS inhibits tuberization via protein interaction with the tuberigen activation complex. The Plant Journal.

Voor meer informatie:
Bernardo Rodriguez-Salcedo
Tel: +44 (0)1224 395089
Mob: +44 (0)7791 193918


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven