Meer vaart achter ontwikkeling oogstrobots door coronavirus

Toen Britse telers met een tekort aan personeel kampten vanwege de reisbeperkingen als gevolg van Covid-19 introduceerde de overheid een campagne met de slogan 'Pick for Britain' om Britten over te halen fruit te gaan plukken.

Aangezien deze wervingscampagne er nauwelijks in is geslaagd om Britten warm te maken voor het werk in de sector en omdat Brexit de beschikbaarheid van arbeidskrachten toch al onder druk heeft gezet, richten telers zich op oogstrobots als langetermijnoplossing voor het nijpende personeelstekort. 

Ondanks dat er veelbelovende prototypes worden getest, hebben telers nog altijd behoefte aan betrouwbare fruitplukkers omdat zij zoveel investeren in hun gewassen. 

“Zodra je gewassen zijn geplant, zit je geld in de grond en dan moet je het terug zien te krijgen. Als dat niet lukt dan is dat een ramp," zegt Simon Pearson van het Institute of Agri-Food Technology van de Universiteit van Lincoln. 

Sommige telers passen hun plantgedrag al aan vanwege het tekort aan arbeiders. Zo is Pollybell, een biologisch gemengd bedrijf van 2.023 hectare in de buurt van Doncaster, is dit jaar gestopt met de teelt van aspergebroccoli omdat het bedrijf niet zeker was of het wel 50 mensen kon vinden om dit waardevolle gewas te oogsten. 

"De echte oplossing is het ontwikkelen van systemen en investeren in technologieën om dit probleem aan te pakken," aldus James Brown, directeur van Pollybell.

Een Brits consortium zal met steun van telers en onder leiding van onder meer de Universiteit van Lincoln vaart zetten achter een aantal robotica- en automatiseringsprojecten in een poging een einde te maken aan de problemen binnen de sector.

Om het hele artikel over oogstrobots te lezen, klik hier.

Bron: TodayNews


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven