Gecoat papier

Nieuwe plasticvrije verpakkingen voor sla

Sirane heeft als onderdeel van een samenwerkingsproject tussen enkele grote Franse merken een plastic-vrije slaverpakking ontwikkeld.

(RE)SET Packaging is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in de circulaire economie en dat wereldwijd op zoek is naar de meest innovatieve aanbieders van duurzame verpakkingen in de voedingssector. Carrefour en LSDH (eigenaars van het salademerk Les Crudettes) zijn een ambitieuze samenwerking aangegaan, waarbij Carrefour belooft alle verpakkingen tegen 2025 recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar te maken.

Sirane behoorde tot de innovatieve verpakkingsleveranciers die op de nominatie stond om mogelijke oplossingen te bieden en die binnen negen maanden met een plasticvrije verpakking kwam. Daarmee kwam de eerste potentiële (RE)SET-verpakkingsintroductie in zicht.

Simon Balderson van Sirane: "Alleen al in Frankrijk worden elk jaar 290 miljoen zakjes kant-en-klare sla verkocht. Ze worden tot nu toe verkocht in een plastic verpakking die niet kan worden gerecycled, wat betekent dat er een enorme hoeveelheid afval op de stortplaats terechtkomt."

"We zijn erin geslaagd om een gecoat papier te creëren dat nog steeds de nodige houdbaarheid biedt. Deze saladezakken zijn een variant op ons populaire Earthfilm-papierverpakkingsassortiment. De zakken zijn een beetje doorschijnend, vooral wanneer je de salade tegen de zijkant van de zakjes houdt. En het is niet nodig dat de producenten een anticondensbehandeling gebruiken. De zakjes kunnen worden gerecycled als onderdeel van de oud papierstroom."

De geplande introductiedatum voor de nieuwe slazakken staat momenteel gepland voor begin 2021.

De slazakken zullen worden gebruikt voor de sla van Les Crudettes en voor Carrefour-sla. De Carrefour Group heeft meer dan 5.000 winkels in Frankrijk, variërend van hypermarkten tot lokale winkels, terwijl Les Crudettes het meest bekende Franse merk van kant-en-klare sla is, met een productie van meer dan 20.000 ton sla per jaar.

In 2019 kondigde de Franse overheid plannen aan om een belasting op verpakkingen van niet-gerecycled plastic in te voeren, waardoor dergelijke producten tot 10% meer zouden gaan kosten.

En op 1 januari van dit jaar heeft Frankrijk de eerste stappen gezet in de richting van het uitfaseren van wegwerpplastic. Het verbod begon met plastic borden, bekers en wattenstaafjes. Dat op plastic rietjes en bestek volgt op 1 januari 2021, terwijl in 2022 naar verwachting een verbod ingaat op plastic theezakjes en gratis speelgoed dat in fastfoodrestaurants wordt uitgedeeld.

Frankrijk heeft zich er als land toe verbonden om tegen 2025 alleen nog maar gerecyclede kunststoffen te gebruiken, maar sommige detailhandelaren en producenten, waaronder Carrefour, hebben zich aan nog ambitieuzere doelstellingen verbonden.

Ook het Verenigd Koninkrijk is van plan om tegen april 2022 een plasticbelasting in te voeren op alle verpakkingen die niet voor ten minste 30% uit gerecycled materiaal bestaan.

"Earthfilm is een plastic-vrije verpakkingsfolie die recyclebaar is binnen de oud papierstroom. We kunnen het ook leveren als een voorgevormd zakje: de bekroonde Earthpouch."

Sirane is een innovatief bedrijf voor de ontwikkeling van voedingsmiddelenverpakkingen, met expertise op het gebied van absorptievermogen en materiaalkunde. Specialismen zijn onder andere zakken en zakjes, absorberende producten, verlenging van de houdbaarheid en dubbelwandige ovenzakken. Onlangs hebben ze een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde kartonfabrikant en -verwerker overgenomen.

Voor iedereen die op zoek is naar het complete 'voedingsverpakkingspakket' kunnen ze ook een snelle, goedkope buidelvulmachine (de M7) leveren.

Voor meer informatie:
Simon Balderson
Sirane
+44 1952 230055
sales@sirane.com
www.sirane.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven