Nick Bakelaar (Spot): "Prijzen op lokale markt nog beter dan voor export"

"Export zoete aardappelen uit VS loopt op zijn einde na erg goed seizoen"

Tholen - Het seizoen voor de zoete aardappelen uit de Verenigde Staten loopt op z’n einde. "Veel telers stoppen met exporteren en richten zich vooral op de binnenlandse orders om de kwaliteit te garanderen en door hun laatste inventarisatie heen te gaan. Naar verwachting zullen wij nog zo’n drie weken exporteren, dus zul je over vijf weken de laatste aanvoer vanuit Verenigde Staten in Europa krijgen", vertelt Nick Bakelaar van Spot.

"Al met al was het een heel goed seizoen, mede doordat onze lokale verkopen daar heel goed waren. Wat wij in Nederland zagen met een run op de supermarkten, hebben we ook ervaren in de VS. We zagen de verkoop naar retail behoorlijk stijgen ten opzichte van de export. Normaal gesproken zijn de exportprijzen beter dan de prijzen op de binnenlandse markt, maar dat was afgelopen drie maanden omgekeerd", vertelt Nick.

Eid holidays
"Daarop aansluitend zal Egypte gaan beginnen. De ene teler zal er wat vroeger bij zijn met exporteren (rond week 29) en de andere teler zal de export wat later (rond week 34). Dit alles heeft te maken met de 'Eid Holidays' vanaf eind juli tot 10 augustus. Sommige telers willen deze vakantie voor zijn en alvast beginnen met exporteren. Het is echter de vraag of de markt in Europa daar al klaar voor is omdat er nog steeds beschikbaarheid zal zijn vanuit de VS en de vraag is of de vroege oogst vanuit Egypte niet te vroeg zal zijn", aldus Nick.

"Na een goede periode ondanks de Corona-crisis merk je nu mede door het warme weer van afgelopen week dat de markt iets is gezakt. Er is weinig extra vraag en zomerfruit krijgt de voorrang op de zoete aardappelen in de schappen. Er wordt ook veel meer zomerfruit aangeboden door de telers, meer dan er verkocht kan worden. Ik verwacht echter wel dat dit een twist zal gaan krijgen zodra de VS echt leeg zal zijn en de markt in Europa ook leeg zal stromen. Er zal namelijk naar verwachting niet genoeg Egypte beschikbaar zijn. Voor wat betreft de andere landen zul je Spanje halverwege augustus op de markt gaan krijgen, Argentinië speelt ook nog steeds mee met kleine aantallen op de markt en Honduras en Zuid-Afrika zijn beide klaar met het seizoen."

Voor meer informatie:
Nick Bakelaar
Spot
ABC Westland 128
2685 DB Poeldijk
Tel: 0174-470105
nick@spot.farm    
www.spot.farm


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven