Samenwerking gericht op ontwikkeling nieuwe kersenrassen

Malling Cherry Ventures is een joint venture van NIAB EMR in Kent en haar financieringspartner Berry Gardens Growers (BGG) en de  Associated International Group of Nurseries (AIGN). De samenwerking tussen de bedrijven begon twee jaar geleden en heeft als doel de ontwikkeling van hoogwaardige kersenrassen die geschikt zijn voor intensieve boomgaarden. Het verlengen van het seizoen (zowel met vroegrijpe als late rassen), de ontwikkeling van innovatieve rassen en betere bewaareigenschappen behoren tot de voornaamste veredelingsdoelstellingen. Malling Cherry Ventures is bedoeld om de selecties die voortkomen uit het veredelingsprogramma van NIAB EMR te promoten via het wereldwijde AIGN- netwerk van kwekerijen en een marketingprogramma. 

Het onderzoekscentrum in East Malling is in de tuinbouwsector heel bekend vanwege het werk dat er gedaan werd op het gebied van CA-bewaring en de ontwikkeling van dwergonderstammen voor appelbomen. Deze onderstammen brachten in de jaren tachtig van de  vorige eeuw een ware revolutie teweeg in de aanleg van boomgaarden en zijn momenteel wereldwijd de meest gebruikte onderstammen in boomgaarden. 

Na het stopzetten van de subsidiëring van het fruitbomenveredelingsprogramma in het VK werd in 2010 de East Malling Cherry Group opgericht om de bestaande kiemplasma-pipeline te benutten en zich bezig te houden met veredeling. In 2018 werd Berry Gardens Growers lid samen met NIAB EMR en de AIGN lid van deze groep. 

Zodra een selectie de eerste proeven heeft doorstaan dan starten de twee partners BGG en AIGN met de marketing van het nieuwe ras. Dit omvat ook het beschermen van de intellectuele eigendomsrechten, licentieverstrekking en het op grote schaal vermeerderen van fruitbomen. 

BGG is een telerscoöperatie die haar leden sales- en marketingdiensten biedt. De coöperatie steunt het kersenveredelingsprogramma in East Malling financieel en promoot de selecties onder haar leden. Buiten het VK benut AIGN haar uitgebreide netwerk van kwekerijen om de selecties in verschillende teeltregio's wereldwijd te testen en deze vervolgens te vermeerderen, beschermen en promoten. 

De samenwerking met AIGN biedt het voordeel van de handelsmerk-database Hertha, wat het traceren van de genummerde selecties in proeven vergemakkelijkt, een overzicht van de aanplant biedt en gegevens en evaluaties over het fruit verzamelt. Ook worden de registratie van standaarden, contracten en de tijdpaden van van merkinschrijvingen en deadlines hiermee beheert. 

Een aantal kruisingen dat voort is gekomen uit dit veredelingsprogramma zal binnenkort worden gedistribueerd onder de partners van Malling Cherry Ventures om een begin te kunnen maken met de wereldwijde evaluatie van deze nieuwe rassen. 

Voor meer informatie:
Lynnell Brandt
Associate International Group of Nurseries
Tel: +1 (509) 248-4315
Email: lynnell@aign.org 
www.aign.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven