Dole wil tegen 2025 voedselverspilling tot 0 terugbrengen

Dole gaat bananenbladverpakkingen en ananaspoeder ontwikkelen

Dole Food Company genereert enorme hoeveelheden afval van de delen van het fruit die het niet gebruikt. In de komende vijf jaar hoopt het bedrijf nieuwe manieren te vinden om het afval allemaal opnieuw te gebruiken.

In de laboratoria van Dole onderzoeken wetenschappers manieren om ananasschillen en bananenbladeren om te zetten in verpakkingen, ontwikkelt het nieuwe snacks van aangetaste producten die supermarkten niet willen hebben en verwerkt het overtollig afval in biogasinstallaties die voedsel omzetten in elektriciteit om hun verwerkingsfabrieken van stroom te voorzien.

Het bedrijf heeft onlangs een aantal nieuwe doelstellingen gelanceerd, waaronder een plan om tegen 2025 een einde te maken aan plastic verpakkingen op basis van fossiele brandstoffen en tegen 2030 een netto koolstofuitstoot van nul te bereiken door middel van maatregelen zoals het gebruik van schone energie op teeltbedrijven en het testen van elektrische vrachtwagens voor de levering ervan. Maar het doel om tegen 2025 de verspilling van fruit tot nul terug te brengen is één van de belangrijkste.

"Als voedselafval een land zou zijn, zou het op de derde plaats komen na de Verenigde Staten en China wat betreft de impact op de opwarming van de aarde," zegt Dole-directeur Pier Luigi Sigismondi. "Dit is absoluut belangrijk, want het is in veel opzichten met elkaar verbonden en onderling afhankelijk. Als we fruit of voedsel verspillen, verspillen we ook alle energie en water die nodig zijn om het te verbouwen, te oogsten, te transporteren en te verpakken. En als het naar de stortplaats gaat en verrot, produceert het methaan, een broeikasgas dat nog krachtiger is dan kooldioxide."

"Ons uiteindelijke doel is om al onze plastic verpakkingen om te zetten in biologisch afbreekbare oplossingen die kinderen kunnen gebruiken in containers met zaden die volledig kunnen worden gebruikt in openbare of particuliere tuinen," zegt Sigismondi. Ananaskernen, die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamine C en mangaan, kunnen worden omgezet in nieuwe snacks en poeders.

De maatregelen zullen de verspilling niet volledig elimineren, en het is ook nog niet gekwantificeerd hoeveel fruit er in de eigen toeleveringsketen verloren gaat. Maar het is duidelijk dat het veranderen van de toevoerketen zal helpen. "De hele AGF-sector zou deze strategie moeten volgen," zegt Sigismondi. "Het uiteindelijke doel is om deze veranderingen te zien uitgroeien tot een standaard in de hele sector."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven