Een stap voorwaarts richting duurzame mode

Biologisch afbreekbare schoenen van bananenvezels

Indianes, een in Barcelona gevestigde startup, heeft haar Banana Fiber-collectie gelanceerd, een lijn van duurzame en biologisch afbreekbare schoenen gemaakt van de vezels van bananenbladeren die de teeltbedrijven weggooien bij het afval.

Circulaire economie
Voor de fabricatie van haar schoenen past Indianes een circulair economisch model toe dat kwetsbare bevolkingsgroepen helpt. Bij het verzamelen van de vezels wordt een beroep gedaan op een groot aantal ambachtslieden en telers uit het Andesgebergte in Colombia. Velen onder hen zijn trouwens vrouwen die met het inkomen hun gezin onderhouden.

De bananenteelt levert tonnen groenafval op, want na de oogst moeten de bananenplanten worden gekapt om weer fruit voort te kunnen brengen. Ongeveer 40% van de bladstelen wordt weggegooid.

Bovendien komt er bij het verkrijgen van bananenvezel bijna geen koolstofdioxide vrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de katoenproductie. De vezels komen bovendien voort uit het teeltafval. De planten worden dus niet expres geteeld. Zo is er geen extra water- en energieverbruik en hetzelfde geldt voor het gebruik van pesticiden.

Via de campagne #Revalorizatuzapato. Dona tu zapato viejo (#Geef je schoen een tweede leven) promoot het merk het tweede leven van je oude schoenen. Bij de aankoop van een paar nieuwe schoenen betaal je tien euro minder als je een paar oude schoenen inlevert.

Dit voorstel betekent ongetwijfeld een stap voorwaarts richting meer de duurzaamheid in de mode-industrie, een van de meest vervuilende ter wereld.

Bron: parati.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven