Peru is Europa’s belangrijkste leverancier van Hass-avocado’s geworden

De Commissie ter Bevordering van de Peruaanse Export en Toerisme (Promperú) meldt dat Peru Europa’s belangrijkste leverancier van Hass-avocado’s is geworden. De export van Peruaanse avocado’s naar Europa bedroeg tussen januari en maart van dit jaar €57 mln., 69% meer dan in dezelfde periode van 2019. Wereldwijd is Peru de op twee na grootste exporteur van avocado's. De avocado behoort ook tot de drie belangrijkste exportproducten van de niet-traditionele teelt van het land.

De drie grootste afnemers in het eerste trimester waren Nederland (+60,2%), Spanje (+97,8%) en Rusland (+250,3%).

“In coronatijd heeft de aandacht van de Europese consument voor gezonde producten aanzienlijk bijgedragen aan de toename van de vraag naar avocado's. Bovendien doet de consument zijn boodschappen nu gemiddeld eens per week, wat de aankoop van avocado’s verpakt in een netje, die thuis nog ruim de tijd hebben om te rijpen, zeker goed", zo merkt de commissie op.

World Fruit, een belangrijk afzetbedrijf van fruit, belicht dan weer de inspanningen van de Peruaanse exporteurs om de aanvoer van hoogwaardige avocado’s van bovengemiddelde maten te garanderen ondanks het feit dat de pandemie de export danig bemoeilijkt.

Promperú benadrukt dat de Peruaanse exportbedrijven voldoen aan de veiligheidsmaatregelen die door de Peruaanse regering in het kader van de coronacrisis zijn opgelegd en dat ze beschikken over de nodige certificeringen.

Zoals eerder geraamd door de Peruaanse Telersvereniging van Hass Avocado's (ProHass), hebben de veranderingen in de consumptiegewoonten in de bestemmingslanden de markt voor Peruaanse Hass-avocado’s doen groeien. Deze factor wordt geschat verantwoordelijk te zijn voor een toename van ongeveer 25% van de export dit jaar.

Voor 2020 verwacht men dat de export zal afklokken op ongeveer 360.000 ton Hass-avocado’s. Vorig jaar werd slechts 290.000 ton geëxporteerd, maar dat was anderzijds aanzienlijk minder dan de uitvoer in 2018, die 340.000 ton bedroeg.

"Deze geweldige groei is mede te danken aan nieuwe investeringen in het noorden van Peru, voornamelijk in het district Olmos, waar veel nieuwe percelen werden aangeplant om het seizoen te kunnen verlengen", zo had Daniel Bustamante, de voorzitter van ProHass, al eerder uitgelegd.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven