Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweedeling in Italiaanse aspergeteelt

Het is belangrijk voor nieuwe aspergetelers dat ze kunnen anticiperen op de marktsituatie, terwijl de telers die al werkzaam zijn drastische keuzes moeten maken, waarbij ze zich bewust moeten zijn van de kosten en van de potentiële verkoopbare bruto productie.

“Sinds een aantal jaren is er een organisatorische transformatie ontstaan. We hebben te maken met grote bedrijven van 200 hectare of meer, en microbedrijven met minder dan een hectare. De eersten richten zich op grootschalige distributie en hanteren een bepaalde prijs en deze laatste zetten hun waar vaak lokaal af tegen een prijs variërend tussen de €5,00 en €7,00 per kilo,” zegt Aurenzo Bagioni, gespecialiseerd in machines voor de aspergeoogst.

De coronaviruspandemie heeft deze tweedeling versneld, waardoor grote bedrijven naar de industriële markt en de grote detailhandelaren zijn gegaan, terwijl de kleine bedrijven de verkoop hebben gestuurd. De middelgrote bedrijven (20-30 hectare) worden heel hard getroffen, omdat ze de kosten van een kleiner bedrijf hebben maar de verkoopprijs van een groot bedrijf en dus moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

In het midden Aurenzo Bagioni

“In mijn bedrijf is de productie van asperge-oogstmachines al enkele jaren gericht op innovatie en kwaliteit, waarbij de productie van low-tech en goedkopere machines aan anderen wordt overgelaten. Dit is nodig omdat we, wanneer de markt moeilijk wordt, uit de prijsconcurrentie moeten stappen en moeten investeren in nieuwe technologieën,” zegt Bagioni.

“Ons onderzoek heeft in de afgelopen jaren geleid tot de introductie van de boordcomputer, het Stop&Go-systeem en nieuwe lithiumbatterijen. In 2021 komen we met groot nieuws over nog weer andere nieuwe technologieën.”

De vraag is: welk voordeel haalt een teler uit het investeren in nieuwe technologieën die de machines vervolgens complexer en minder betrouwbaar kunnen maken? Het antwoord ligt in het onderzoeken van het beschikbare personeelsbestand in de velden. Dit is normaal gesproken ongeschoolde arbeid en zeker nu, in de huidige crisis met geïmproviseerde situaties, zijn het veelal medewerkers met een gebrek aan technologische kennis.

Archieffoto

“Het is noodzakelijk om de ondernemer te voorzien van een machine die in staat is zichzelf te besturen, die automatisch stopt als er gevaren of storingen zijn, waardoor de ondernemer praktisch verzekerd is van gemoedsrust bij goed gebruik en onderhoud. Dit is niet eenvoudig te realiseren, omdat er altijd een menselijke factor is en omdat elke innovatie een periode van beproeving en ontwikkeling met zich meebrengt waarmee niet altijd rekening wordt gehouden. We nemen onze verantwoordelijkheid door zelfs na 5 jaar gratis ondersteuning te bieden.”

“We blijven doorgaan op hetzelfde spoor, dat risico’s en obstakels met zich meebrengt, maar het stelt ons in staat om in de loop van de tijd een steeds betrouwbaarder product aan te bieden,” concludeert Bagioni.

Voor meer informatie:
Aurenzo Bagioni
Bagioni Alfiero Snc 
Via Bologna 100
47121 Forlì
Italië
+39 543 703993
bagioni.aurenzo@libero.it
www.asparagus.it 

Publicatiedatum: