Kropslateler Jan de Winter teelt weer de hele zomer door

Tholen - Vanmiddag is teler Jan de Winter uit Ridderkerk begonnen met poten van een nieuw vak kropsla. Inmiddels met een nieuw, fusarium-resistent ras zodat hij deze zomer door kan telen zonder de grond te hoeven stomen. "Vorige week was de vraag erg goed met het warme weer, dus voor de zomer heb ik goede verwachtingen."

Het is het eerste jaar dat de teler in de zomer écht op grote schaal door kan telen zonder stomen, sinds de fusarium toesloeg in Nederland. Daarvoor stoomde Jan niet.

Vorig jaar werd al wel proefgedraaid met de nieuwe resistente rassen van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Zij hebben hard gewerkt om de resistentie in de slarassen te krijgen, weet Jan. Vorig jaar was er echter nog niet voldoende zaad om zijn hele kas mee te poten. Nu wel. "Ik vind het een mooie ontwikkeling, omdat stomen als het goed is straks niet meer nodig is én juist in de zomer met warm weer de vraag vaak goed is."

Kropsla liep goed door
Ook over de afgelopen maanden is Jan goed te spreken. Problemen met afzet, zoals leveranciers aan restaurants, heeft hij niet gehad. "Ik heb weleens overwogen andere slasoorten te telen, maar het is altijd bij overwegen gebleven. Alles heeft zijn voor- en nadelen, maar met kropsla zit ik dit jaar goed. Het liep juist goed door afgelopen maanden omdat ik aan de Jumbo lever via Van Oers United. Het voordeel met kropsla is toch dat veel consumenten zich er wel raad mee weten in de keuken."

Barbecueën
Om diezelfde reden ziet hij ook de komende weken/maanden positief tegemoet. "Als de extremen uitblijven en misschien meer mensen dan normaal tijdens de vakantie thuis blijven om bijvoorbeeld te barbecueën, dan loopt de afzet van kropsla doorgaans goed door. Al blijft het altijd koffiedik kijken, want waar het dit jaar een goed voorjaar was, was dat vorig jaar precies andersom."

Voor meer informatie:
Firma J. de Winter
Jan de Winter
slatuinderij@vofdewinter.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven