Felix Molenaar (Firma Molenaar) en Arjan Riezebos (Postuma AGF):

"Dipje in afzet vroege aardappelen na hitte vorige week”

Tholen - De eerste vroege aardappelen gingen grif van de hand, maar volgens Felix Molenaar van de gelijknamige aardappelhandel uit Haarlem heeft de hitte van de afgelopen week roet in het eten gegooid. "Het ging hartstikke goed tot het ging zomeren. Daardoor is de consumptiemarkt vorige week behoorlijk ingestort. Vorige week ging iedereen naar het strand en dan staan er vaak geen aardappelen op het menu. De goede prijzen die we hadden, waren in één keer weg. De aanvoer was er wel, maar de vraag was weg. Wel kreeg de frietmarkt in één keer een opleving, dat was dan nog een voordeel."

Het aanbod van de vroege aardappelen is volgens Felix redelijk groot. "Er is ruimschoots voldoende om aan de vraag te voldoen. Ondanks de droogte valt het aanbod me niets tegen. Je ziet dat veel telers hebben geïnvesteerd in beregeningshaspels. En dankzij de buien die we gehad hebben, staan de gewassen er in één keer weer een stuk frisser bij. Voor nu zijn er voldoende aardappelen beschikbaar. Overigens zegt dat nog niet al te veel over de rest van het seizoen. De groei van de late aardappelen moet in augustus pas op gang komen, daar kun je nu nog niets van zeggen. Ik hoop van harte dat we een gemiddelde opbrengst krijgen. Dat zou voor iedereen het beste zijn. Bij tekorten en hoge prijzen mis je export en een overschot schiet ook niet op. Het beste is als alles een beetje door blijft draaien."

"Als het niet te heet wordt, zal de verkoop wel doorsudderen. Maar we zijn traditiegetrouw in de weken terechtgekomen waarbij de verkoop van aardappelen op een lager pitje ligt. In het noorden van het land krijgen ze vrijdag alweer vakantie. Wel hebben we in mei en juni kunnen profiteren van de 'grijze golf' die niet op vakantie is geweest. Die oudere mensen, dat zijn toch de beste aardappeleters. Zij gaan normaal in mei en juni, voor de horde uit, op vakantie. Nu zullen er allicht wat meer mensen thuisblijven, maar in onze klantenkring zijn er toch genoeg marktkooplui, venters en winkels die een paar weken vakantie nemen."

"Voor onze klanten, bestaande uit de speciaalzaken, marktkooplieden, venters en boerderijwinkels vormen de vroege aardappelen nog echt een primeur, die erg gewaardeerd worden door hun kopers", vertelt Arjan Riezebos van Postuma AGF. "We zitten er dan ook al vol in. Frieslanders zijn van alle soorten nieuwe aardappelen verreweg de meest verkochte."

"We hebben nu al het hele pakket variërend van Frieslander tot Doré, Nicola, Opperdoezer, Eigenheimer en Bildtstar tot onze beschikking. De vroege rassen Frieslander en Doré zijn al goed aan de maat, de andere rassen mogen van mij nog wat grover worden, maar dat zal de komende weken zeker goed komen", aldus Arjan. "Ook zijn er diverse rassen van de zandgronden beschikbaar, maar voor ons en onze klanten hebben de klei-aardappelen vanwege de smaak echt de voorkeur."

"Het is even afhankelijk wat de gevolgen van de regen zullen zijn. Zelf krijg ik de aardappelen het liefste niet nat gerooid binnen, want het oog wil ook wat. De prijzen bij de boer van Bildtstar en Eigenheimer zijn nog stevig, maar Doré en Frieslanders liggen momenteel al op een vrij laag niveau. Voordeel hiervan is wel dat je grote volumes weg kunt zetten", constateert Arjan.

Het hete weer van de afgelopen week zorgde ook bij Postuma AGF afgelopen week voor een dipje in de aardappelafzet. "Maar nu zie je dat het na twee dagen met bewolkt weer wel gelijk meteen weer aantrekt. Mensen gaan weer lekker thuis eten en dat was vorige week met die hoge temperaturen toch een ander verhaal", besluit Arjan.

Voor meer informatie:
Fa. Molenaar
Jan van Krimpenweg 1 (hal 23)
2031 CE Haarlem
T. 023 5322173
F. 023 5340473
E. info@molenaardappelen.nl

Arjan Riezebos
Postuma AGF
T 038-3370091 
arjan.riezebos@postuma.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven