Jan Willem Tolhoek, Veiling Zaltbommel:

"Het voorjaar is gemiddeld erg goed geweest voor de aardbeientelers"

Tholen - Van een standaardseizoen is in het zachtfruit dit jaar geen sprake. Toch is Jan Willem Tolhoek, Hoofd marketing & sales van Veiling Zaltbommel, niet ontevreden over de afzet. "Door Corona is het weliswaar een heel ander jaar geworden, maar over de hele linie mogen we in het zachtfruit absoluut niet klagen. We hebben op dit moment zo goed als een volledig pakket tot onze beschikking."

"Het kasaardbeienseizoen is inmiddels afgelopen. Als veiling hebben we hierin een sterke positie. Het voorjaar is gemiddeld erg goed geweest voor de aardbeientelers. Nu komen de aardbeien vooral van de vollegrond en uit de tunnels en stellingen. Tot vorige week is de aardbeienprijs heel goed geweest. Door de temperatuurwisselingen wordt het aanbod nu een stuk breder en komen de prijzen wat onder druk te staan, al is het nog altijd wel acceptabel", vertelt Jan Willem.

"Het rassenaanbod van de aardbeien is in de zomer enorm toegenomen. Je hebt lang niet meer alleen een Elsanta, maar met  een Furore, Favori, Limalexia, Sonata en een Sonsation is het aanbod veel breder geworden. En bepaalde klant zweert bij de Elsanta, maar steeds meer klanten zijn veel minder rasgebonden. Hetzelfde zien we bij de kersen, waar het aantal hoofdrassen fors is toegenomen. De prijsverschillen nemen hierdoor wel fors toe."

"In de frambozen is het aanbod nog altijd vrij beperkt en prijzen zijn enorm hoog. Een aantal weken geleden werd nog gewaarschuwd voor het grote aanbod uit Spanje en Portugal dat aanstaande was, maar dat zit tot op heden nog totaal niet in de weg", vervolgt Jan Willem. "Ook voor bramen hadden we tot vorige week redelijke prijzen, maar nu de grotere aantallen op de markt komen, staan die prijzen wel wat meer onder druk."

"Wat rode bessen betreft is het seizoen van de Junifer alweer aflopend en krijgen we de eerste aanvoer van rassen als Haronia en Rovada. Die markt is moeizaam. De horeca is de grootste afnemer van rode bessen en de Corona-maatregelen hebben binnen het zachtfruit de rode bessen daarmee wel het meest geraakt. Wel is die impact relatief beperkt gebleven omdat het seizoen al een eind gebeurd was."

"Blauwe bessen hebben we uit de kas en de eerste teelt van buiten komt er nu aan. Die prijzen waren tot vorige week erg hoog. Door het mooie weer van afgelopen week rijpt het product wat meer af en zitten die prijzen nu in een neergaande lijn, maar nog steeds acceptabel. Ook het aspergeseizoen zit nu in zijn laatste staartje. Ik denk dat de aspergetelers door de bank genomen een redelijk goed seizoen hebben gehad, met heel veel huisverkoop en goede kilo's en prijzen."

Voor meer informatie:
Jan Willem Tolhoek
Veiling Zaltbommel
Stationsweg 28
5301 KH Zaltbommel
Tel: 0418-579911
j.tolhoek@veiling-zaltbommel.nl    
www.veiling-zaltbommel.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven