Gerard van Loon, The Greenery

"Cumelo weer terug in het schap"

Tholen - Het seizoen voor de Cumelo's uit het Italiaanse Puglia is momenteel in volle gang. Gerard van Loon, die tegenwoordig woonachtig is in Italië, kwam in aanraking met dit lokale streekproduct en levert deze nu voor het tweede jaar aan de Nederlandse supermarktketen Jumbo.

Van een nieuwe vrucht is geen sprake, aldus Gerard. "De Cumelo is al eeuwen geleden ontstaan door een spontane kruising. Het is dus niet bedacht. De naam hebben we speciaal voor Nederland aangepast. De naam Cumelo is een mix van komkommer en meloen en voor Nederlanders nou eenmaal beter uit te spreken dan Barattiera."

"We zijn dit jaar het seizoen gestart op 1 juni en gaan door tot 1 september. Daarvoor hebben we ruim 160.000 planten speciaal voor Jumbo aangeplant", vertelt Gerard. "Het zaaien, oogsten en verpakken gebeurt allemaal handmatig. De oogst verloopt goed. De weersomstandigheden zijn nu optimaal, het is 30 graden en we hebben weinig wind, dus geen schuurschade op de vruchten."

"Vorig jaar gingen we in mei van start, maar omdat het weer hier nog wisselvallig kan zijn, hebben we dit jaar bewust gekozen om alleen in de zomermaanden juni, juli en augustus te leveren", vertelt Gerard. "Hoe later in het seizoen, hoe korter het duurt, want de cumelo groeit sneller bij meer warmte. Wat heel belangrijk is, is dat de cumelo onrijp wordt geoogst. That’s the trick. Dit zorgt er namelijk voor dat deze vrucht lekker zoet van smaak is."

Ook voor Italiaanse begrippen is de Cumelo uniek. "De Cumelo groeit alleen in de regio Puglia, in de rest van Italië is-ie net zo onbekend als in Nederland. Het klimaat in Puglia is uitermate geschikt voor de Cumelo. Ze worden tegen de kust aan geteeld tussen de eeuwenoude olijfbomen. Een prachtig gezicht. De percelen liggen allemaal binnen 2 km van de zee. De zilte zeelucht geeft de speciale smaak", vertelt Gerard, enthousiast.

De afzet verloopt volgens de Nederlander in Italië goed. "We telen exclusief voor Jumbo en inmiddels bestellen 635 winkelfilialen de Cumelo, dus daar zijn we erg blij mee. De afname verloopt tot nu toe erg gelijkmatig."

Voor meer informatie:
Gerard van Loon
The Greenery
Tel: 0039 3371284404 
g.vanloon@thegreenery.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven