Sigfrido Molina

"Alles wijst op topjaar voor de Spaanse mango"

Over twee maanden komt het mangoseizoen in het Spaanse Malaga weer op gang, het belangrijkste teeltgebied voor dit subtropische fruit in Europa. "Het is nog iets te vroeg om het met volle zekerheid te stellen, maar het lijkt het erop dat er een on-year zit aan te komen, ondanks de overvloedige regenval tijdens de bloeiperiode die voor problemen met botrytis heeft gezorgd. Voor sommige teeltbedrijven zal de oogst dan ook wat lager uitvallen, vooral waar niet te nauwgezet gedund is om een tweede bloei mogelijk te maken. Ook dit jaar komen er nieuwe percelen in productie, zodat er over het algemeen toch meer fruit verwacht wordt”, zegt Sigfrido Molina, manager van Sigfrido Fruit.

Vorig seizoen was de oogst volgens de teler en verkoper kleiner. De prijzen waren bij aanvang hoger dan normaal maar toen kenden ze toch een flinke terugval. "De Spaanse mango is heel seizoensgebonden. Bijna alle productie is geconcentreerd in twee en een halve maand. De rest van het jaar kan de Europese markt rekenen op mango's uit Brazilië en andere landen. Daarom is het erg moeilijk om hogere prijzen voor onze mango's te vragen als we niet die toegevoegde waarde nastreven. Want tot op vandaag hebben we nog niet bereikt dat de Europese mango dat tikkeltje meer biedt aan de consument. Toch investeren de laatste jaren enkele bedrijven uit de sector in ambitieuze promotiecampagnes om het seizoensgebonden en lokale karakter van de Spaanse mango in de verf te zetten. Ik ben er stellig van overtuigd dat we verder op die ingeslagen weg moeten gaan.”

Sigfrido Fruit is een jong en snelgroeiend bedrijf, dat in slechts enkele jaren met zijn merk zowel op de Spaanse markt als in andere Europese landen voet aan de grond heeft weten te zetten. “In Spanje worden steeds meer mango's geconsumeerd, maar onze grootste volumes gaan naar Frankrijk, België en Italië, en in iets mindere mate naar Nederland. We richten ons op premiummarkten, dus we kunnen het ons niet veroorloven een misstap te begaan op het gebied van kwaliteit. Onze klanten weten de hoogwaardige kwaliteit van onze producten zeker te waarderen. We staren ons niet blind op de prijsfactor. We hebben in feite enkel oog voor de kwaliteit en dát verklaart uiteindelijk onze exponentiële groei", zegt Sigfrido Molina.

Daarom besloot dit bedrijf uit Malaga, nog voordat het coronavirus uitbarstte, te stoppen met de afzet van vliegmango’s. “Vorig jaar realiseerden we ons dat er al te veel partijen met dit product aan de slag zijn. Op die manier zijn de vliegmango's beetje bij beetje zijn aura van exclusiviteit en delicatesse aan het verliezen. Daarom is ook het kwaliteitsniveau aanzienlijk gedaald, terwijl het wel een heel duur product blijft door de hoge luchtvrachtkosten. Toch blijft het vaak een bijproduct, als aanvulling op de bestaande bestellingen. Dat zag je het goed toen het vliegverkeer stokte tijdens de coronacrisis en de markt de vliegmango’s niet echt leek te missen”, beweert Sigfrido.

Volgend seizoen worden er minder Spaanse avocado’s verwacht

In mei liep het Spaanse avocadoseizoen af. Er is een hoge vraag geweest en ook de prijzen waren heel mooi, ondanks het feit dat er veel product voorhanden was en corona zich in de debatten mengde. "We zijn heel tevreden over ons avocadoseizoen. Maar ook onze klanten en leveranciers zijn erg opgetogen", zegt Sigfrido Molina. "Volgende oogst zal er minder product zijn, want we verwachten een off-year. Dat betekent dat we fruit zullen moeten importeren om aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen."

Op dit moment heeft de avocadomarkt te kampen met een overaanbod van Peruaans product. "Enkele Peruaanse exporteurs en Europese importeurs zijn de mist ingegaan met de planning. De markt zit sinds begin juni overvol en de prijzen zijn ingestort. Met ongeveer 10 miljoen kilo avocado’s per week is er evenwicht op de Europese markt, maar er komen sinds enkele weken 13 à 14 miljoen kilo binnen. Zelfs met prijsverlagingen lukt het niet de vraag op te krikken. Hierdoor wordt ook fruit van goede kwaliteit afgeleid naar de productie van guacamole.”

Voor meer informatie:
Sigfrido Molina
Sigfrido, S.L.U.
Tel: +34 951 919 944 (Spanje)
Mobiel: +34 653753694
sigfrido@sigfridofruit.com
www.sigfridofruit.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven