Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hugo Castro van GinaFruit:

"Export Ecuadoraanse bananen ging door tijdens pandemie maar hoeveelheid daalde"

De prijzen op de bananenmarkt zijn momenteel laag laat de Ecuadoraanse bananenexporteur Hugo Castro van GinaFruit weten. "De prijzen die we nu zien en de afgelopen weken zagen, zijn niet de prijzen die we normaal gesproken gewend zijn en zeker niet waar we op hadden gehoopt. Daarnaast hebben we op dit moment te maken met veel extra kosten als gevolg van de aanpassingen en uitdagingen die de pandemie met zich mee heeft gebracht. Desondanks is de export van bananen gewoon doorgegaan en heeft deze tijdens de pandemie op geen enkel moment stilgelegen en dat zou ik toch een grote prestatie willen noemen. We hebben als sector de koppen bij elkaar gestoken. Telers, exporteurs en zelfs de overheid zijn er op deze manier in geslaagd om deze uitdaging te overwinnen."

Lagere vraag, hogere kosten
Hoewel de pandemie de telers en exporteurs in het land voor grote uitdagingen heeft geplaatst, beschouwt Castro het als een overwinning dat de export nooit is gestopt. "De export daalde echter wel met 18% tot 20%," vervolgt hij. "Dit is met name te wijten aan het feit dat de horeca tijdens de pandemie haar deuren moest sluiten waardoor de totale vraag afnam. Restaurants, smoothiebars, banketzaken, hotels en de hele toeristische sector hebben een fors aandeel in de bananenafzet. Daarbij komt ook nog dat scholen grote aantallen bananen afnemen voor maaltijdprogramma's en ook deze werden tijdelijk stopgezet. Daarnaast werden sommige grenzen gesloten, wat alles een stuk moeilijker maakte. Exporteurs moeten altijd risico's voor lief nemen en ook de vraag kan variëren, maar de situatie van dit jaar kwam erg onverwacht."

De bananensector werd als gevolg van de pandemie met vele nieuwe uitdagingen geconfronteerd. De logistiek werd gecompliceerder en de productiekosten namen ook toe. "We hebben de lonen van onze werknemers verhoogd om hen te stimuleren ondanks de gezondheidsrisico's toch naar hun werk te blijven komen. Dan waren er natuurlijk ook nog de extra veiligheidsprocedures om de veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen. Het transport werd ook veel duurder. Hoewel er geen sprake was van een tekort aan beschikbare containers, zagen we wel een tekort aan mensen die de containers gereedmaken, waardoor het transport vertraging op heeft gelopen. Het vervoer van de werknemers zelf was een uitdaging op zich omdat de meesten per bus naar de plantages komen. De bussen reden echter niet meer en de reisbeperkingen voor  personen hadden hun weerslag op de beschikbaarheid van arbeiders."

2020: Een jaar van overleven
"Over het algemeen kan worden gezegd dat dit jaar gezien de lage prijzen en hogere kosten meer in het teken staat van overleven dan van groei of winst," zegt Castro. "We moeten dit jaar strategische beslissingen nemen en langetermijninvesteringen doen om onze sector door deze moeilijke periode heen te helpen. Voor GinaFruit geldt dat het een stabiel bedrijf is dat voldoet aan alle nieuwe markteisen, zoals de aangepaste MRL-normen in Europa, de fytosanitaire wijzigingen in Rusland en de nieuwe eisen van China. We hebben de juiste besluiten genomen om de boel draaiende te houden en richten ons dit jaar op onze bestaande klanten. We moeten elkaar helpen om deze crisis samen te kunnen overwinnen. Juist nu is samenwerking één van de belangrijkste aspecten voor de sector in zijn geheel en voor iedere afzonderlijke schakel van de toeleveringsketen in het bijzonder," zegt Castro tot slot. 

Voor meer informatie: 
Hugo Castro
GinaFruit
Tel: +593 999423369
Email: gerencia@ginafruit.com.ec 
www.ginafruit.com.ec


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven