Methyljasmonaat verhoogt de kwaliteit van geplukte kersen

Een onderzoek, uitgevoerd op een proefperceel met de BOB-kersen “Cerezas de la montaña de Alicante”, gelegen in het Spaanse dorp Patró, heeft aangetoond dat de toepassing van methyljasmonaat in de laatste fase vóór de pluk voor volgende gunstige eigenschappen zorgt bij kersen: minder gewichtsverlies tijdens opslag, steviger fruit, behoud van kleurintensiteit en hogere resistentie tegen cracking.

Jasmonaten zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen en die de rijping beïnvloeden van zowel climacterisch als niet-climacterisch fruit.

Het onderzoek
Het methyljasmonaat (JaMe) werd op de bladeren toegepast op drie sleutelmomenten tijdens de groei van Prime Giant en Early Lowry kersen. Er werd gewerkt met drie groepen van tien bomen. De eerste groep werd behandeld tijdens de fase van de pitverharding (T1), een tweede groep werd behandeld tijdens de fase van de pitverharding en kreeg ook een tweede behandeling aan het begin van de kleurverandering (T2) en de derde groep bomen werd drie keer behandeld: tijdens de pitverharding, tijdens de kleurverandering en bij de voltooiing van de groei (T3). Op die manier probeerde men te achterhalen hoeveel toepassingen nodig waren om de beste resultaten te bereiken.

De behandelingen met JaMe verminderden de ademhaling van de twee kersensoorten tijdens de oogst- en opslagperiode.

De kersen die slechts één behandeling kregen tijdens de fase van de pitverharding verliezen minder gewicht tijdens de bewaring na de oogst.

Alle behandelde kersen bleven na de oogst steviger dan de kersen van een controlegroep. De beste resultaten waren voor de kersen die drie behandelingen hadden gekregen.

De behandelingen met JaMe zorgden ook voor een intensere rode kleur van het fruit. De behandelde kersen bevatten hogere niveaus van fenolische verbindingen, vooral anthocyanines, die verantwoordelijk zijn voor de rode kleur.

De efficiëntie van JaMe bij de ontwikkeling van verdedigingssystemen en resistentiemechanismen tegen cracking kan afhankelijk zijn van het ras. Het lijkt ook doeltreffender te zijn bij twee of meer behandelingen. Zo vormt JaMe een effectief en duurzaam hulpmiddel voor de teelt en houdbaarheid van kersen.

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven