+Brócoli

Spaanse consumptie van broccoli vertienvoudigd in laatste tien jaar

Broccoli ligt goed in de markt in Spanje. Het is in ieder geval een groente die vaak in het winkelmandje van de Spanjaarden terug te vinden is. Dat was helemaal niet zo in 2010, nog maar tien jaar terug, toen de consumptie heel beperkt was en het overgrote deel van de Spaanse oogst voor het buitenland bestemd was. Volgens gegevens van +Brócoli, de vereniging ter promotie van de broccoli, is de consumptie van de koolsoort de laatste tien jaar vertienvoudigd in Spanje. In 2010 bedroeg de gemiddelde consumptie per persoon 200 gram, in 2020 wordt dat 2 kilogram.

De vzw, die precies tien jaar geleden is opgericht met het doel bekendheid te geven aan de gezonde eigenschappen van broccoli, heeft duidelijk goed werk geleverd. "De tiende verjaardag van onze vzw kunnen vieren met deze mooie cijfers is dubbel zo mooi", zei Toñi Piernas, de voorzitster van de entiteit, tijdens een videovergadering die op 25 juni gehouden werd om de jaarbalans op te maken en de tiende verjaardag te vieren.

Wetenschappelijk onderzoek en gezonde eigenschappen
Gedurende deze tien jaar is er veel gebeurd. Zo hebben de onderzoekers van het Instituut voor Bodemkunde en Toegepaste Biowetenschappen CEBAS-CSIC een belangrijke rol gespeeld met hun wetenschappelijke bijdragen aan de promotieopdracht van +Brócoli. "Dankzij hun werk hebben we de voordelen van de broccoli aan de consument kunnen uitleggen, zoals de gezonde eigenschappen door de weinige vetten en rijkdom aan vezels, koolhydraten, eiwitten, vitamines B1, B2, B6, C, K, A, calcium en ijzer”, aldus Piernas.

Het onderzoek heeft ook aan het licht gebracht dat de broccolistam gezonde voordelen biedt voor diabetici, dat de groente het hart helpt gezond te houden, ontstekingsremmende eigenschappen heeft, een slanke lijn bevordert en daarom aanbevolen wordt voor zwaarlijvige mensen en dat de regelmatige consumptie kanker of de ontwikkeling van degeneratieve ziekten helpt te voorkomen.

Productiecijfers
Momenteel is in Spanje circa 50.000 hectare bestemd voor de teelt van broccoli. In 2020 zal er ongeveer 600.000 ton worden geproduceerd, waarvan 65.000 bestemd zijn voor de Spaanse markt en 535.000 voor de export. Ongeveer 120.000 ton wordt verwerkt in diepvriesproducten en 400.000 ton wordt vers afgezet. De 56 leden van +Brócoli zijn goed voor meer dan 60% van de totale omzet.

De belangrijkste exportbestemming is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Frankrijk, Nederland en de Scandinavische landen. Buiten de EU wordt de Spaanse broccoli vooral uitgevoerd naar de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.

Voor meer informatie: https://masbrocoli.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven