Joey Deen, Denimpex:

"Dramatische markt voor limes na ingestorte horeca en geëxplodeerde export vanuit Brazilië"

Tholen - De limesmarkt staat op dit moment onder druk. Dit wordt volgens Joey Deen van Denimpex vooral veroorzaakt door de extreem grote aantallen die vanuit Brazilië zijn geëxporteerd. "De wisselkoers van de Braziliaanse Reaal naar Euro was heel goed voor de exporteurs. Ze kregen op een bepaald moment zelfs meer dan 5 Reaal voor 1 Euro. Daarbuiten was de lokale markt ontzettend zwak, want Brazilië is één van de zwaarst getroffen landen door het Corona-virus."

"De exportcijfers lagen tot de exportweek 16 op een normaal niveau. Daarna explodeerden de exportcijfers als gevolg van een opleving van de  Europese markt, die in week 18 nog rond de 12 euro per doos lag. Uiteindelijk is de gezamenlijke export opgelopen tot wel 190 containers per week en in deze getallen zijn de volumes van de andere exporterende landen als Colombia, Vietnam, Guatemala en Peru nog niet meegenomen", vertelt de importeur.


Denimpex is dit jaar begonnen met het voeren van het nieuwe merk Cloe - vernoemd naar de dochter van Joey - om zich op de markt te onderscheiden. De eerste containers zullen deze week in Rotterdam aankomen 

"Wat ik helemaal niet begrijp, is dat er een hoop containers “to-order” het water op zijn gestuurd zonder daadwerkelijke ontvanger. Ik geloof dat wij alleen al door 6-7 exporteurs benaderd zijn of we containers van ze willen afnemen die al op de boot geladen waren en onderweg naar Rotterdam, Hamburg of Londen", vervolgt Joey. "Gevolg is dat er fruit uiteindelijk op de markt komt wat geen bestemming heeft en deze worden opgepikt door importeurs die normaal helemaal niets met limes te maken hebben, wat uiteindelijk weer resulteert in prijzen die op de markt zwerven die bij lange na de kosten niet dekken voor de serieuze importeurs. Er is niemand in de keten die hier beter van wordt!"

"Een belangrijke afzetmarkt voor limes zijn nog steeds de bars, restaurants en hotels, maar aangezien zij nog lang niet op vol vermogen kunnen en mogen draaien, is de consumptie ook veel lager dan in andere jaren. De traditionele vakantielanden als Griekenland, Spanje en Italië die veel limes afnemen in deze periode van het jaar hebben ook veel minder behoefte omdat er weinig toeristen zijn", aldus de importeur. "Het is te hopen dat de exporteurs in Brazilië niet meer naar iedereen exporteren en dat de exportcijfers op korte termijn terug zullen lopen naar lagere aantallen, anders zal het dit zomerseizoen niet meer goed komen met de prijzen."

Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
Phone: 0031(0)206246390
joey@denimpex.nl   
www.denimpex.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven