VK consolideert verschillende bronnen voor de import van bananen

In haar laatste jaar als onderdeel van de EU-28 wordt de Britse bananenmarkt gekenmerkt door een toenemende diversiteit aan landen van oorsprong voor bananen, die veel diverser zijn dan die van de andere EU-lidstaten. Dit zal vrijwel zeker te maken hebben met het feit dat afnemers zich meer bewust zijn van de de reële risico's van  klimaatomstandigheden en ziekten. Door producten uit verschillende herkomstgebieden te importeren, blijven deze risico's beheersbaar. 

De totale import is echter behoorlijk gedaald de afgelopen jaren (de import bereikte een aantal jaar geleden nog een record van 1,1 mln ton).

De leidende positie die Colombiaanse bananen de afgelopen tien jaar op de Britse markt hebben veroverd, blijft onveranderd, en ook Costa Rica behoudt haar tweede plaats. De aantallen uit de Dominicaanse Republiek zijn de laatste jaren gedaald. Het VK is niet langer de grootste markt voor Dominicaanse bananen en vertegenwoordigt 40% van de totale Dominicaanse bananenexport, tegenover 60% een aantal jaar geleden. Ecuador heeft haar positie als vierde voornaamste herkomstgebied geconsolideerd met name dankzij de importstrategie van Tesco, de grootste retailketen in het VK. 

Het aandeel van Afrika in de Britse bananenimport is licht afgenomen en daalde van 10% een paar jaar geleden naar 8,5%. Dit is te wijten aan het feit dat sommige afnemers zich zorgen maken over de lage lonen in met name Ivoorkust en de politieke onrust in Kameroen.

Andere bronlanden in Midden-Amerika (Guatemala en Nicaragua in het bijzonder) hebben de laatste vijf jaar geleidelijk terrein gewonnen. Dankzij tariefbeperkingen en lage productiekosten zijn deze landen  vanuit financieel oogpunt competitiever. De import uit Mexico heeft vooral betrekking op biologische Fairtrade-bananen, afkomstig uit de regio Colima. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven