Marloes Neefjes, Witlofkwekerij LOF

“Witlof gaat momenteel weg aan bodemprijzen door ingestorte markt”

Tholen – “In twee weken tijd is de markt voor witlof volledig ingestort,” vertelt Marloes Neefjes van Witlofkwekerij LOF uit Espel. “De prijzen zijn laag en de afname verloopt stroef terwijl we in de weken daarvoor juist het tegenovergestelde hadden: veel vraag en mooie prijzen. De omslag was vrij plotseling en we weten nog niet precies waar het aan te wijten is. We zien dat de mensen niet opeens massaal op sla zijn overgestapt want het is momenteel overal wat minder met de afzet. Alsof iedereen massaal zijn voorraadkast met conserven aan het leeg eten is.”

“Een paar weken terug was de markt juist top. Normaal is het een matige periode maar we hebben echt topweken gehad met veel vraag in Europa ondanks het coronavirus. Dat is nu overal omgeslagen. Zelfs de prijs maakt nu niet veel meer uit.”

Momenteel wordt de wit- en roodlof verkocht aan bodemprijzen. “Onder de bodemprijs gaan we zeker niet verkopen, dan kost oogsten meer dan storten. Dan schalen we liever de productie wat af en schuiven, als het kan, de witlof door naar volgende week of, in het in ergste geval, zullen we een deel moeten gaan storten. We draaien immers vers product die we op bestelling kweken, niets komt bij ons uit de voorraad. Het valt mij wel op dat de prijzen in de supermarkt echter nog op hetzelfde niveau staan.”

Maar wat kan nu de reden zijn van het wegvallen van de vraag? Aan het warme weer kan het volgens Marloes niet liggen dat de vraag is weggevallen. “Witlof doet het ook goed in de zomermaanden in de salade of zelfs op de barbecue.” Op internationaal niveau zijn er wel een aantal ontwikkelingen op de markt die van invloed kunnen zijn op de markt. “We horen hier en daar dat bijvoorbeeld dat de Franse witlof goedkoop wordt aangeboden. Daarnaast hebben we een aantal klanten die veel exporteren naar de Verenigde Staten maar de afgelopen weken is de export naar deze markt erg duur geworden. Er vliegen nauwelijks vliegtuigen meer en als er iets vliegt is de prijs voor het transport torenhoog. Dat heeft ook zijn invloed op onze afzet.”

Toch is de verwachting en hoop dat het de komende weken weer wat gaat aantrekken. “Veel kwekerijen stoppen in de zomermaanden met de productie en dat kan voor ons een voordeel zijn op de markt,” vertelt Marloes. “Daarnaast hebben we veel vaste klanten die weten dat we goede kwaliteit leveren en die komen wel weer als de vraag weer wat toeneemt op de markt. Voor nu is het gewoon dat het beter kan en mag.”

Voor meer informatie:
Marloes Neefjes
Witlofkwekerij LOF
Pilotenweg 28/1
8311 PL Espel
T: 0527-271375
www.witlofkwekerijlof.nl
info@witlofkwekerijlof.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven