Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

De prijzen op de Europese markt voor avocado’s zijn langzaam aan het zakken. In het algemeen verwacht men dat in juli en augustus de prijzen sterk gaan zakken in vergelijking met de vorige maanden. Dat komt omdat sommige landen nog altijd minder volumes afnemen dan normaal omdat hier het coronavirus nog heftig om zich heen slaat. Zo is een deel van de foodservice in de VS nog altijd niet terug op het oude niveau. Peru, wereldwijd de grootste producent, zet daardoor meer volumes af op de Europese markt en daarmee is er meer volume op de markt aanwezig. Andere productielanden en –regio’s  zijn Mexico, Colombia, Californië, Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en Oeganda. Peru is sterk aanwezig in zowel China als India. Daarnaast sourcen Zuid-Afrikaanse bedrijven op het moment ook Peruviaanse avocado’s om hun volumes aan te vullen omdat men minder volume heeft van eigen bodem dan verwacht. In China neemt de import nog altijd toe, Colombia wordt gezien als een mooie aanvulling tussen het Chileense en Peruviaanse seizoen in. Ook met eigen productie is men steeds meer bezig.

België: Prijzen op laag niveau voor Hass, Greenskins aan normale prijs
Van Hass-avocado’s is er op het moment flink wat aanbod, omdat verschillende landen in productie zijn, vertelt een Belgische handelaar. De vraag ligt op een vrij normaal niveau. Hierdoor liggen de prijzen voor Hass vrij laag en verschillen de prijzen niet veel ten opzichte van de greenskins. De greenskins komen momenteel uit Peru en Zuid-Afrika en de aanvoer is normaal.

Nederland: Veel aanvoer avocado’s, populariteit nog steeds in de lift
De Europese avocadomarkt wordt momenteel goed voorzien. Importeurs vertellen dat er voldoende aanvoer is vanuit Peru en Kenia. Ook  is er een goede aanvoer van greenskins uit Zuid-Afrika. Deze zijn vooral in Oost-Europa, Baltische landen, Italië en Griekenland erg populair. Door de toenemende populariteit komen er ook steeds meer productiegebieden bij. Kenia bijvoorbeeld blijft haar marktaandeel  verhogen, maar ook een land als Tanzania meldt zich steeds vaker als een potentieel avocado-exportland, zo meldt een importeur. Voordeel is dat ook de populariteit van de avocado’s ongoing strong is. Juni is door de World Avocado Organisation uitgeroepen tot avocadomaand, wat resulteert in promo’s bij verschillende supermarktketens wereldwijd. Er komen ook steeds meer avocado-exporterende landen bij. Zo richten Peruviaanse, Chileense maar ook Afrikaanse exporteurs zich steeds meer op Chinese markt. Er ligt heel veel potentieel in China, allereerst dankzij hun enorme bevolking maar ook omdat avocado er nog vrijwel onbekend is."

Duitsland: Licht overaanbod leidt tot prijsdruk
Vanwege Corona kwam het tot verschuivingen in de warenstroom bij avocado's. Horecasegment liep sterk terug, tegelijkertijd nam de afzet in de retail zienderogen toe. De avocadomarkt lijkt de crisis goed te zijn doorgekomen en de afzet bleef over de gehele linie nagenoeg stabiel. Door een beperkt aanbod kwam het tussen april en mei echter tot aanzienlijke prijsverhogingen. Inmiddels is de markt weer in wat rustiger vaarwater gekomen, bevestigt een importeur desgevraagd.

Ondanks een wat moeizame start loopt de Peruaanse aanvoer intussen goed door. In plaats van kleinere vruchten die tot voor kort domineerden, wordt nu met name 16+ verhandeld. "Dit gaat goed samen met Zuid-Afrikaanse handelswaar die meestal wat kleiner uitvalt, waardoor er nu een gelijkwaardig aanbod ontstaat", meldt een handelaar. Door een licht overaanbod en behoorlijke prijsdruk heeft de prijsvorming nu een dieptepunt bereikt. "We gaan er vanuit dat dit in de komende weken weer stabiliseert."

Frankrijk: Consumptie blijft wat achter ondanks de prijsdruk op de markt
Er zijn ruime voorraden avocado’s aanwezig op de Franse markt door de import van Peruviaanse avocado’s die de laatste weken met grote hoeveelheden op de Europese markt komen. Hierdoor zijn de prijzen sterk gedaald. Ondanks de promoties in de supermarkten blijft de consumptie wat achter in Frankrijk. Tijdens de lockdown in Frankrijk waren de prijzen van avocado’s immers nog duur terwijl de vraag er wel was. Nu de avocado’s weer goedkoper zijn geven de Fransen toch de voorkeur aan ander fruit. Dat zorgt dat er nu veel volumes avocado’s liggen op bijvoorbeeld de versmarkt Rungis.

Verenigd Koninkrijk: Lage prijzen door grote volumes uit Peru
Grote volumes avocado’s uit Peru komen nu aan op de Europese markt. in week 23 arriveerden er nog 400 reefers per week maar dat is nu toegenomen tot 600 per week. Door de grote volumes staat de markt onder druk en zijn de prijzen op de markt laag. Men verwacht dat deze situatie nog aanhoudt voor de komende 2 tot 3 weken. Momenteel is Noord-Peru nog in productie met kleinere maten, als de voorraden verplaatsen naar het zuiden van het land volgen de grotere maatsorteringen. De vraag op de Britse markt is sterk door het goede weer en promoties bij de retailers. Ook uit Zuid-Afrika en Kenia zijn er nog volumes op de markt.

Spanje: Succesvol seizoen voor Spaanse avocado's ondanks grote volumes en het coronavirus
Het Spaanse avocadoseizoen eindigde in mei met grote volumes, het was dit seizoen ook een on-year. Ondanks de grote volumes (rond de 80.000 ton) en het coronavirus bleef de vraag zelfs voor de kleinste maten hoog tot het einde van het seizoen. Door de grote vraag eindigde het seizoen eerder met hoge prijzen. telers, handelaren en retailers concluderen dat dit Spaanse seizoen een groot succes was.

Het seizoen 2020/2021 begint in september met de groene variëteiten tot het eind van oktober en loopt vanaf dan door met de Hass. Men verwacht voor het nieuwe seizoen een beurtjaar wat betekent dat de oogst significant lager gaat zijn. Daarom zullen Spaanse handelaren en exporteurs avocado’s sourcen in ander productielanden om hun programma’s te vullen. Landen die daarvoor in aanmerking komen, zijn Chili en Mexico. Op het moment sourcen Spaanse importeurs avocado’s uit Peru. De volumes uit dit land hebben de Europese markt overspoeld en zorgden voor een prijsdaling vanaf begin juni. Volgens een Spaanse exporteur kan Europa normaal 10 miljoen kilo per week aan avocado’s absorberen op de markt waarbij de vraag in balans is. vanaf begin juni kwam er 13 tot 14 miljoen kilo avocado’s op de Europese markt.

Italië: Ondanks de lockdown bleef de verkoop stijgen
De prijzen voor avocado’s zijn langzaam aan het zakken op de Europese markt en daarmee ook in Italië. Voor de komende maanden wordt ook een lichte maar gestadige daling verwacht. “De marketing van avocado’s stijgt elk jaar weer,” vertelt een handelaar op de groothandelsmarkt in Milaan. “Zelfs tijdens de strengste dagen van de lockdown stegen de volumes aan avocado’s op de markt significant. Vanaf 1 maart tot 31 mei stegen de volumes met 40% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs op de groothandelsmarkt is 10 €/4 kg (import uit Zuid-Afrika en Peru). Vergeleken met de wereldhandel is de productie in Italië een niche. De prijzen liggen dan ook hoger dan die van import-avocado’s (bijna het dubbele). Variëteiten zijn de Hass, Fuerte en Ettinger en het nieuwe seizoen start in oktober op Sicilië.

Zuid-Afrika: Exportcijfers bijgesteld naar beneden
De export van avocado’s werd in eerste instantie geschat op 18,5 miljoen kartonnen (4 kg) maar die schatting is bijgesteld naar 16 miljoenen kartonnen. Er zijn twee redenen te noemen waarom deze schattingen zijn bijgesteld naar beneden. Ten eerste was de export naar Europa van de greenskin avocado’s afgenomen aan het begin van het seizoen door de lockdown op het continent. Verder landinwaarts transport van de Europese havens zoals Rotterdam richting Oost-Europa (een markt waar veel greenskins naartoe gaan) werd eveneens bemoeilijkt door de lockdown. De tweede reden is dat de avocado’s kleiner in maat zijn door de droogte en hitte in het land dan men aanvankelijk had verwacht. Enkele grote multinationals in de avocado industrie moesten dit jaar hun volumes aan avocado’s aanvullen met voorraden uit andere productieregio’s zoals bijvoorbeeld Peru.

Het exportseizoen is nu voor twee derde achter de rug dit seizoen. De verkoop in de supermarkten verliep goed. Vanaf week 21 kwamen de Peruviaanse avocado’s meer en meer op de Europese markt. De industrie houdt ook een oogje op het consumentengedrag, heeft men een voorkeur voor avocado’s die men thuis nog laat rijpen of ready to eat avocado’s? Op de binnenlandse markt pakt de foodservice de draad langzaam weer op en stimuleert daarmee de vraag naar avocado’s. de gemiddelde marktprijs is nu 0,62 €/kg (12,21 ZAR), de trend is opwaarts.

Noord-Amerika: Peru stuurt meer avocado’s richting de VS
De voorraden aan avocado’s zijn op zijn minst genoemd ruim aanwezig. De avocado’s die nu op de Noord-Amerikaanse markt te vinden zijn komen uit Californië, Peru en Mexico. De verwachte oogstopbrengst in Californië is dit jaar hoger dan in seizoen 2019. “We hebben dit jaar 167.375 ton (369 miljoen lbs.) aan avocado’s dit jaar waarvan we al 92.986 ton (205 miljoen lbs.) hebben geoogst,” vertelt een teler uit Californië. “We verwachten per week steeds 6800 ton (15 miljoen lbs.) te kunnen oogsten. Uit Peru komen dit jaar meer avocado’s. Ook in dit land zijn de voorraden ruim aanwezig en Peru profiteert van de Mexicanen die hun voorraden wat proberen in te perken om zo de prijsdruk te verminderen. Veel meer retailers promoten dan ook dit jaar Peruviaanse AGF in de supermarkten. De verwachtte volumes in Mexico zijn ook groter dan in het vorige seizoen maar het land heeft nog maar één week om te oogsten en te exporteren naar de VS. Daarna blijft het land nog met een ruime hoeveelheid avocado’s aan de boom achter.

Wat betreft de vraag blijven de prijzen momenteel nog stabiel. Het coronavirus zorgde tijdens de eerste vier weken van de lockdown dat de constante afzet naar de markt van 22.680 ton (50 miljoen lbs.) daalde naar 18.144 ton (40 miljoen lbs.) per week. De retail heeft in de weken daarna de afzet naar de foodservice kunnen opvangen. Deze laatste zit momenteel weer aan 50% van de oorspronkelijk vraag naar avocado’s. Men verwacht echter dat in de komende weken met de volumes uit Peru en Californië de prijsdruk op de markt zal toenemen.

Mexico: Jalisco ondervindt concurrentie van Peru
Terwijl Michoacán vooral exporteert naar de VS richten de telers in Jalisco zich op Canada, Europa en Azië. Het seizoen in Jalisco heeft een korte pauze in het seizoen tussen maart en april met lagere productie. Het nieuwe seizoen startte wat later dit jaar, eind mei i.p.v. medio mei en de telers staan tegenover een moeilijke markt door de grote volumes die uit Peru verscheept worden naar dezelfde bestemmingen.

Peru: Productie neemt verder toe
Het seizoen startte eind april in Peru. Belangrijkste uitgangspunt voor Peru is een uitbreiding van de productie en een groter aandeel op de wereldmarkt, vooral in Noord-Amerika en Europa. Men verwacht dat er nog grote volumes van midden-juni tot in oktober naar de VS kan geëxporteerd worden. Productie neemt nog altijd toe en men verwacht dat er nog zeker 90.718 ton aan avocado’s die kant op kunnen dit seizoen.

Colombia: Hoogseizoen start in september
Momenteel zit Colombia in het off-season met lage productie. de telers bereiden zich voor op de start van het hoogseizoen in september. Colombia werkt hard aan uitbreiding op de wereldmarkt. Voor de exporteurs valt de invloed van het coronavirus nog mee op de markt voor avocado’s gekeken naar de vraag en prijs.

India: Nieuw-Zeeland en Peru belangrijkste importlanden
Avocado’s doen het goed op de markt de laatste tijd in India. De eerste zeevracht uit Peru wordt binnenkort verwacht. Dankzij een nieuw verkoopplatform in de E-commerce neemt de verkoop van avocado’s op de Indiase markt toe. Prijzen en beschikbaarheid zijn op het moment stabiel.

Peru en Nieuw-Zeeland zijn de twee belangrijkste origines op de Indiase markt. Afhankelijk van de seizoenen hebben beide landen hun marktaandeel in India. Verpakking, mate van rijpheid en de prijzen zijn erg verschillend voor beide origines. Zelfs als beide landen op hetzelfde moment op de markt zijn hebben ze daardoor een heel andere doelgroep bij de consumenten.

China: Voor het eerst dit jaar avocado’s uit Colombia en de VS
Het importvolume is dit jaar minder in vergelijking met vorig jaar. Dit komt vooral omdat veel avocado’s niet goed verwerkt zijn op de markt door een mindere kwaliteit en dat had invloed op de verkoop op de lokale markten. Op dit moment komen de meeste avocado’s uit Peru en die volumes zullen vanaf media juli gaan stijgen. Dit jaar verwacht China ook de eerste avocado’s uit Californië en Colombia. De eerste container uit Colombia wordt verwacht op 29 juni. De importeur verwacht dat dit een mooie aanvulling kan zijn op het gat tussen het Chileense en Peruviaanse seizoen. Diezelfde importeur heeft dit jaar ook voor het eerst Hass avocado’s aangeplant in Yunnan wat de eerste stap is in de richting van binnenlandse productie van avocado’s in China.

Australië: Stabiele voorraden maar met de zomer in aantocht minder volume
Avocados Australia ziet dat de voorraden stabiel blijven voor de komende maanden. Echter, als de zomeroogst aanbreekt verwacht men dat de volumes gaan teruglopen omdat de telers in het zuiden weinig avocado’s aan de boom hebben hangen. De industrie blijft de consumptie thuis promoten in het land omdat de afzet naar de foodservice is opgedroogd, ondanks de versoepeling van sommige maatregelen in de meeste Australische staten.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven