bospaddenstoelen- en bessenseizoen in de Balkanregio

"Diepgevroren zachtfruit is nog steeds onze belangrijkste omzetpijler"

In de Zuidoost-Europese Balkanregio worden er in deze tijd van het jaar traditioneel bospaddenstoelen en zachtfruit geoogst. Voor de exportbranche heerst er nu dan ook topdrukte. Ook Slap GmbH, gevestigd in het Oostenrijkse Dornbirn, zet nu wekelijks grote hoeveelheden cantharellen, eekhoorntjesbrood en bessen af. Het bedrijf houdt zich sinds 2015 met de verkoop van Balkanproducten op de Duitstalige markt bezig en heeft snel een goede naamsbekendheid opgebouwd, zowel op de versmarkt alsook in de verwerkende industrie.

Sinds ongeveer een maand bevindt het management van Slap GmbH zich in het bospaddenstoelenseizoen. Het seizoen begon met partijen uit Servië, en sinds twee weken zijn er ook Bosnische cantharellen en steenpaddenstoelen in het aanbod. "Het seizoen verloopt tot nu toe helaas niet zo goed. Ten eerste speelt het weer niet mee, ten tweede heeft de coronacrisis de horeca zo goed als lam gelegd. Ook na de heropening blijven de gasten op veel plaatsen weg. De afzet in dit voor ons zeer belangrijke marktsegment is daarom helaas niet zo goed", vertelt Muhamed Tabakovic, directeur van het bedrijf, bij navraag.

Slap GmbH bedient de horeca, de retail evenals de verwerkende industrie in het Duitstalig gebied. Het management ziet sinds de entree in de groenten- en fruitbranche in 2015 jaarlijks een lichte omzetstijging.

Modern dienstverleningscentrum in Bosnië
De bedrijfsgroep stamt oorspronkelijk uit de visindustrie, maar houdt zich sinds vijf jaar ook met de export van verse en diepgevroren groenten- en fruitproducten bezig. In de directe omgeving van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en de Bosnisch-Servische grens beschikt het fruitconcern over een omvangrijk dienstverleningscentrum met goede koelcapaciteiten, een voertuigvloot en een machinale uitrusting. Muhamed: "Op deze centrale plaats worden de producten gesorteerd, gereedgemaakt, verpakt en klaargezet voor de export. Van daaruit worden de producten naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland gedistribueerd."

Slap GmbH is ook bio-gecertificeerd. De diepvriesproducten uit het Balkangebied worden het hele jaar door overwegend in zakken van 10 kg aan producenten en grote bakkerijen in het Duitstalig gebied geleverd. 

Zachtfruit in verse kwaliteit en diepvrieskwaliteit
Naast bospaddenstoelen is zachtfruit momenteel bepalend voor de export vanuit de Balkanregio. Verse aardbeien zijn er al sinds enkele weken, en de frambozenoogst is onlangs begonnen met hoeveelheden die nog te overzien zijn, bevestigt men. "Vanaf juli oogsten we de eerste partijen van onze framboos Polka, die overwegend als diepvriesproduct aan de verwerkende industrie geleverd wordt. Ook de overige rassen worden direct in aansluiting op het verse seizoen ingevroren en als diepvriesproduct geëxporteerd. Hoewel we ook verse bessen exporteren, is diepvriesfruit nog steeds onze belangrijkste omzetpijler."

Over het algemeen is de marktsituatie bij zachtfruit volgens Muhamed eerder gespannen. "Er werd minder geplant, waardoor er naar verhouding minder zachtfruit dan gebruikelijk beschikbaar is. Hierdoor moeten we wel rekening houden met aanzienlijke prijsverhogingen. Aan de andere kant is het aan het begin van het seizoen moeilijk om een betrouwbare prognose te geven, want we zijn ook sterk afhankelijk van de verkoophoeveelheden in Polen en de Oekraïne", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
SLAP GmbH
Muhamed Tabakovic
Josef Ganahlstr. 16
6850 Dornbirn
Tel: 0043(0)664 547 8866
E-mail: sales@slap-at.com 
www.slap-at.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven