Zero-residu 2.0

India: Vogels, insecten, eekhoorns en apen kunnen niet op tegen innovatief fruitmasker dat mango’s beschermt

In New Chandragupt Nagar in Gorakhpur, Uttar Pradesh, zien de mangobomen er wel heel apart uit, met honderden witte zakjes die aan de takken hangen. Wat heeft dit bijna surrealistische beeld te betekenen?

De mango's in de bomen zijn bedekt met kleine biologisch afbreekbare zakjes, die hun organische groei bevorderen zonder dat ze worden gestoord door ongedierte of andere kleine dieren.

Anita en Utsav Mertia

Deze zogenaamde ‘fruitmaskers’ weren niet alleen ongedierte op een milieuvriendelijke manier, maar helpen ook om het fruit te beschermen tegen natuurlijke invloeden, zoals sterke wind en regen.

Anita en Utsav Mertia, moeder en zoon, zijn de bedenkers van deze ecologische oplossing om hun mangoboomgaarden te beschermen. "Elk jaar, wanneer de mango's beginnen te rijpen, krijgen we te maken met terugkerende bezoekjes van ongedierte, eekhoorns, vogels en zelfs apen, die zich te goed doen aan dit fruit. Ongeveer 10 tot 15 procent van onze mangoteelt gaat hiermee verloren. We dachten aan manieren om deze dieren op afstand te houden toen we op het idee van deze fruitmaskers kwamen," vertelt Utsav.

Samen met zijn moeder kocht Utsav kleine biologisch afbreekbare zakjes met minuscule poriën. Ze wikkelen alle mango's in deze zakken op het moment dat ze nog niet rijp zijn.

Het inpakken van elke mango is wel omslachtig, maar effectief. De familie kreeg hulp van professionele boomklimmers om de meest moeilijk toegankelijke takken te voorzien van het fruitmasker.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven