Alliance for Water Stewardship

Twee Ecuadoraanse voor Edeka werkende bananenplantages behalen duurzaamheidscertificering

Begin 2020 behaalden twee bananenplantages uit Ecuador, die deelnemen aan een project van het World Wild Fund for Nature en de Duitse supermarktketen Edeka, dat tot doel heeft op duurzame wijze bananen te telen in Ecuador en Colombia, de AWS-certificering (Alliance for Water Stewardship).

Elba en Encarnación zijn de eerste bananenplantages ter wereld die deze internationale certificering hebben behaald. Daarmee wijzen ze andere plantages de weg om de bananenteelt in Ecuador duurzamer te maken. De Ecuadoraanse bananensector is goed voor 17% van de werkgelegenheid in het land.

De certificering heeft tot doel de waterreserves op een ecologische en economisch voordelige manier te beheren met oog voor een maatschappelijk eerlijke verdeling ervan. Dat moet gebeuren via een inclusief proces door verschillende partijen te betrekken in het beheer. De certificering vereist niet alleen het zorgzaam omspringen met de directe omgeving van de bananenplantages, maar ook met de stroomgebieden van de nabijgelegen rivieren. Volgend jaar behalen ook de andere aan het project deelnemende bedrijven de certificering.

“De twee gecertificeerde plantages blijven bananen telen zoals voorheen, maar nu met een meer omvattende visie over de impact van hun activiteiten op de directe omgeving en het stroomgebied en met meer overleg met alle belanghebbende partijen. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over recirculatiesystemen voor hun proceswater, waardoor tot 80% op het waterverbruik wordt bespaard in vergelijking met andere pakstations”, zegt Sandra Lima, certificeringsmanager bij Dole Ecuador.

Sinds 2014 werkt het WWF samen met Dole Food Company, het grootste bananenteeltbedrijf in Ecuador, en Edeka, met als doel exportbananen met hoge duurzaamheidsnormen te telen, via zowel maatschappelijk als ecologisch verantwoorde praktijken die voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Bron: eluniverso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven