Gijsbert van Leeuwen, Origin Fruit Direct:

"Europa dit jaar goed in beeld bij Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs"

Tholen - Leek de focus van de Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs de laatste jaren veelal te verschuiven naar bestemmingen als Rusland, het Verre en het Midden-Oosten, dit jaar is Europa weer behoorlijk in 'de picture'. "De vraag is dan ook supersterk, maar er komt ook wel veel handel deze kant op. Die recordvolumes moeten ook allemaal verkocht worden", constateert Gijsbert van Leeuwen van Origin Fruit Direct. 

Zo is de markt voor citroenen de afgelopen weken flink onder druk komen te staan. Lag de prijs voor een doos citroenen enkele weken geleden nog rond de 30 euro, inmiddels is de prijs bijna gehalveerd. "Veel retailers hebben nog Spaanse citroenen in het assortiment. Daarbij zijn zowel Zuid-Afrika als Argentinië een stuk eerder aan de oogst begonnen en ook nog eens met behoorlijke volumes. De verwachting is wel dat de meeste retailers binnen twee weken overschakelen op de overzeese citroenen en dan kan het ook weer hard gaan", blijft Gijsbert, hoopvol.

De mandarijnenmarkt is momenteel bijzonder goed te noemen. "We hebben de absurde situatie gehad dat er nauwelijks mandarijnen waren en dat bepaalde retailers geen mandarijnen in de schappen hadden. Vervolgens hebben we met de Satsuma's een piek in de verladingen gezien. Die was overigens ook weer snel voorbij en door vertragingen met de verschepingen was de markt bij de start van het Nova-seizoen weer snel leeg. Inmiddels komen er veel mandarijnen tegelijkertijd op de markt. De prijzen blijven vooralsnog op een redelijk hoog niveau, maar gezien de verwachte volumes zullen de prijzen wel stabiliseren", verwacht de importeur.

"Voor sinaasappelen zien we het zelfde beeld, met een behoorlijk lege markt, stevige prijzen en recordvolumes die zijn verladen. Ook hier vormen de verladingen met name vanuit Kaapstad wel een zorgenpunt. Soms zijn boten wel zes weken onderweg", zegt Gijsbert. "De markt voor grapefruits is redelijk goed. Zuid-Afrika heeft nogal wat dikke maten gestuurd en daar zit nou net niet de meeste vraag, maar tegelijkertijd zien we het aantal verladingen vanuit Zuid-Afrika nu wel opdrogen, dus de verwachting is wel dat we de tweede helft van het seizoen een sterkere markt voor grapefruit gaan zien.

"Overall zijn de binnenkomsten van het Zuid-Afrikaanse citrus mega groot en dat zal wel voor een bepaald prijsniveau verkocht moeten worden. Er is nogal wat concurrentie van ander zomerfruit en het is dan ook de vraag welk product het wint in de schappen van de supermarkt. Wat echter in het voordeel pleit, is de zomervakantie die er naar verwachting heel anders uit gaat zien. Normaal vertrekt half Noord-Europa naar het zuiden. Nu zullen er veel meer mensen in eigen land blijven en daardoor kan het vraagpatroon er nog weleens een stuk gunstiger uit gaan zien", besluit Gijsbert.

Voor meer informatie:
Gijsbert van Leeuwen 
Origin Fruit Direct
+31(0)88 244 93 20
+31(0)6 300 053 49
gijsbert@originfruitdirect.nl          
www.originfruitdirect.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven