Duits asperge-areaal geanalyseerd vanuit de ruimte

De satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zullen de wereldwijde economische impact van de coronacrisis vanuit de ruimte in kaart brengen via een onlangs gepresenteerd programma dat gericht is op de monitoring van de landbouw, het luchtverkeer en vervuiling.

Analyseren van het asperge-areaal in Duitsland
Tijdens de crisis werden de Copernicus-beelden gebruikt om verkeersopstoppingen te monitoren en de autoriteiten aan te sporen om grenspassages vlotter te laten verlopen. Ook werden de beelden gebruikt om het asperge-areaal in Duitsland in kaart te brengen en hieruit bleek dat de teelt in april zo'n 22% tot 30% lager was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. Dit vertaalt zich naar een economisch verlies van €10 mln voor de stad Brandenburg. "We willen dat de informatie praktisch is zodat politieke bestuurders deze kunnen benutten om afwegingen te maken en actie te ondernemen," zegt Pierre Delsaux, directeur-generaal van de Europese Commissie voor Defensie en Ruimtevaart. 

Via de website http://race.esa.int hebben gebruikers toegang tot specifieke voorbeelden van de manieren waarop de satellietbeelden van het Europese Copernicus-programma worden benut voor analysedoeleinden om een beeld te geven van het economisch herstel of vervuiling in de verschillende regio's. De recente metingen met betrekking tot luchtvervuiling waren hier het bekendste voorbeeld van. 

"We willen er zeker van zijn dat investeringen in de ruimte ons allen ook echt voordelen opleveren," legt Delsaux uit, die eraan toevoegde dat het project in de eerste fase verkeert. 

De eerste testen van het programma, dat gericht is op wereldwijde toepassing in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Japanse JAXA en waarover op 25 juni nadere details zullen worden bekendgemaakt, werden ook gebruikt om de impact van het luchtverkeer, de logistieke problemen bij grensovergangen en landbouwactiviteit te analyseren. 

Het Coronavirus Rapid Action and Earth Observation Program (RACE) is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en de Europese Commissie en heeft als doel nieuw licht te werpen op de sociale en economische veranderingen als gevolg van de pandemie. 

Bron: intallaght.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven