"Luchtvaartmaatschappijen staan nog steeds onder druk"

Indiase granaatappelpitten in trek, maar de logistiek blijft een uitdaging

De nieuwe oogst van granaatappels in India is aan de gang, maar de export via de lucht is nog steeds moeilijk. Hoewel het weer vrij goed is geweest, de kleur van de pitten naar wens is en de vraag vanuit zowel de binnenlandse markt als Europa hoog is, telt één exporteur de dagen tot de passagiersvluchten weer op schema lopen.

De verwachting is dat de volumes van de Indiase granaatappels dit jaar solide zullen zijn en dat er een goede vraag zal zijn vanuit Europa, aldus Priyatham Vankayalapati van Sam Agris: "Het nieuwe seizoen voor granaatappels is begonnen en we verwachten goede volumes. De binnenlandse vraag blijft robuust, door de algemene verschuiving naar de consumptie van gezonder fruit en granaatappels worden in dit opzicht steeds gewoner en populairder. De prijs van de Indiase Bhagwa granaatappel blijft hoog door deze sterke binnenlandse vraag. Regen en lagere temperaturen hebben de granaatappelpitten een goede kleur gegeven en we hopen op een flinke oogst in de komende vier tot vijf maanden."

Hoewel de verkoop op nationaal niveau vrij goed verloopt, is exporteren per vliegtuig nog steeds een uitdaging, omdat er weinig vluchten zijn, die ook nog eens erg duur zijn in vergelijking met een jaar geleden: "Wat de export betreft, staan de luchtvaartmaatschappijen nog steeds onder druk en is het internationale passagiersverkeer nog niet terug op niveau. Deze situatie maakt luchtvracht op de beperkte vrachtvluchten erg duur."

"We hopen dat de passagiersvluchten medio tot eind juli worden hervat en dat we weer in een redelijk normale situatie terechtkomen. Dit is nodig om de handel van verse granaatappelpitten op de westerse markten nieuw leven in te blazen. Voor de hele granaatappels zijn we begonnen met het verpakken van containers voor de export, aangezien zeevracht niet zo erg wordt getroffen als de luchtvaartmaatschappijen. We hopen in de komende één tot twee maanden terug te keren naar een regelmatig volume per luchtvracht."

Met een nieuwe golf van coronavirusuitbraken in India bevestigt Vankayalapati dat het virus het bedrijf al ernstig heeft aangetast. Het dwong Sam Agri om het bedrijf vanuit een ander perspectief te bekijken: "Zoals elk land en elke sector is ook ons bedrijf beïnvloed door Covid-19. We moesten onze middelen en planning snel aanpassen aan de plotselinge daling van de vraag in de afgelopen twee maanden en aan enkele uitdagingen in de toeleveringsketen. De afgelopen 60 dagen hebben we onze zwakke punten in de toeleveringsketen opnieuw onder de loep genomen. Het is een steile leercurve geweest, zowel vanuit het oogpunt van de inkoop als van het aanbod."

Om met de situatie om te gaan, heeft Sam Agri een integrale benadering gekozen om het productaanbod en de marketingkanalen te herzien. "We hebben ons gewaagd aan andere waarde toevoegende granaatappelproducten, waaronder diepgevroren pitten en gedroogde pitten, die ons hebben geholpen de schok van de lockdown op te vangen en ook nieuwe markten voor Indiase granaatappels te verkennen."

"We onderzoeken nieuwe samenwerkingsverbanden, markten en marketingkanalen voor diepgevroren en gedroogde granaatappelpitten, wat een kans bleek te zijn vanwege de beperkingen van Covid-19. De vraag in Europa blijft groeien en nu de markt rijper is, worden Indiase granaatappels gewaardeerd om hun zoete smaak, donkerrode kleur en zachte pitten," besluit Vankayalapati.

Voor meer informatie:
Priyatham Vankayalapati (PV)
Sam Agri Group
+91 40 2790 6577
pv@samagri.com
www.samagri.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven