Grote impact op de markt voor bewerkte citroenen

Argentijnse citroenteelt daalt dit jaar naar schatting met 30%

De onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldwijde coronapandemie en de goede weersomstandigheden in de tweede helft van maart hebben de Argentijnse telers ertoe aangezet om de citroenoogst te versnellen. Dit seizoen startte Salix Fruits een nieuwe business unit 'Processed Products'. De managers van deze business unit analyseren de huidige situatie met betrekking tot de marketing van citroensapconcentraat (LJC) en essentiële citroenolie (ELO) om te helpen met een betere planning voor de rest van het jaar.

"Voor 2020 wordt in Argentinië een daling van de citroenoogst verwacht als gevolg van de droogte aan het einde van de vorige winter en tijdens de laatste lente naast een zeer hete zomer. Bovendien zorgde de Covid-19-pandemie ervoor dat de oogst zeer agressief begon met het oogsten van citroenen die op dat moment nog een beetje klein waren," zegt Daniel Calvo, hoofd van Salix Foods, ook een nieuwe divisie van Salix Fruits.

Daarom wordt voor dit jaar een productiedaling van 30% geschat en als deze cijfers worden bevestigd, zou de citroenverwerking in 2020 in de orde van grootte van 1 - 1,1 megaton kunnen liggen, wat een zeer aanzienlijke daling is. Volgens interne ramingen was er tot eind mei 400.000 ton verwerkt, tegenover 500.000 ton vorig jaar.

De impact van deze daling op de markt voor essentiële citroenolie manifesteert zich nu al. Het is bekend dat ongeveer 50% van de ELO-productie wordt verkocht aan een toonaangevend frisdrankbedrijf op basis van een op lange termijn overeengekomen prijsregeling, die niet onderhevig is aan vraag en aanbod op de markt. Het overschot wordt verhandeld op de spotmarkt, die kleiner is en waar de vraag zeer stabiel is, zodat in dit geval het aanbod uiteindelijk bepalend is voor de prijzen.

In die zin laat het huidige seizoen een ander verloop zien dan de voorgaande seizoenen. "Dit jaar, met een normaal (of minder dan normaal) seizoen op het noordelijk halfrond, en de genoemde productiedaling in Argentinië, wordt verwacht dat in 2020 het omgekeerde proces van de voorgaande jaren zal plaatsvinden. Aangezien de marktspelers met vaste prijzen altijd dezelfde hoeveelheid afnemen, zou de daling alleen gevolgen hebben voor de spotmarkt, waardoor de prijzen zouden stijgen," zegt Esteban Lazzo, specialist in de ELO-markt.

Wat betreft de marketing van citroensapconcentraat is de daling van het aanbod duidelijk, maar niet die van de vraag, die zich nog niet heeft hersteld van het Covid-19-effect. Er wordt echter sinds vorig jaar een prijsaanpassing waargenomen, die begon in een bereik van 1.944/2.120 €/ton, het bereikte een verdieping van 1.502 €/ton, en zelfs voor producten van andere oorsprong, werd er 1325 €/ton betaald. Momenteel worden de kleine-volumeactiviteiten afgesloten in de orde van 1590/1767 €/ton, voor de nabije leveringen.

"Kopers evalueren hoe de markt zal reageren na Covid-19, aangezien de consumptie sterk is beïnvloed door de verandering in de traditionele verkoopkanalen, zoals hotels, catering, restaurants, die zwaar hebben geleden onder de sterke daling van het toerisme en de recreatie, en de aankopen alleen worden gehandhaafd in de retail, waar de vraag niet zo sterk is. Er wordt nog steeds weinig gesproken over jaarprogramma's, door de onzekerheid van de vraag alsook de onduidelijke prognoses voor de verwerkingsindustrie," legt Esteban Gagliardi, commercieel manager van de sappen van het bedrijf, uit.

De financiële crisis in Argentinië, het gebrek aan krediet en de Covid-19-maatregelen maken het voor de verwerkers aan de aanbodzijde zeer kostbaar om voorraden aan te houden en degenen die in een positie verkeren om te wachten, zouden kunnen profiteren van een verbetering van de marktsituatie. Aan de vraagzijde is de keuze: koop nu goedkoper en riskeer een daling van de vraag of wacht op de ontwikkeling van de vraag en koop duurder. "Een vroege aankoop met beperkte volumes lijkt de beste zet," concludeert Calvo.

Voor meer informatie:
Salix Fruits
+1 770 872 7824
contact@salixfruits.com
www.salixfruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven