Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Padraic O'Leary - Walsh Mushrooms

"Britse en Ierse champignons presteren beter dan Europese"

Britse en Ierse champignons kunnen binnen 12 uur na de oogst bij retailers in het schap staan en leggen hiervoor maximaal een afstand van 643 km af. Champignons afkomstig van het Europese vasteland doen er daarentegen tot wel 36 uur over om het winkelschap te bereiken en moeten hiervoor over afstanden van duizenden kilometers worden vervoerd. Lokaal geteelde champignons zijn daarom niet alleen stukken verser maar ook langer houdbaar, zegt Padraic O'Leary, directeur van Walsh Mushrooms. 

"De afgelopen drie maanden was de vraag naar champignons zeer sterk. We zagen gedurende de eerste drie maanden van het jaar het aantal nieuwe consumenten met 1,2 mln toenemen en boekten een omzet van €125 mln. Als dit zo doorgaat dan zullen we tegen het einde van het jaar een omzet van €498 mln bereiken en dat zou fenomenaal zijn."

Een groot deel van de extra omzet is te danken aan het feit dat mensen thuis maaltijden bereiden. Hoewel de vraag vanuit de foodservice terug is gelopen, is de vraag vanuit de retail sterk gegroeid. De afzet van met vitamine D verrijkte champignons maakt ook een forse groei door. 

"We hebben ook met vitamine D verrijkte champignons in het schap staan, die voorzien zijn van een opvallend etiket om het feit dat ze extra vitamine D bevatten te benadrukken. Alleen lokaal geteelde champignons zijn met vitamine D verrijkt."

“Er worden promotionele activiteiten georganiseerd zoals de week van de paddenstoel of de vegetarische week om consumenten te stimuleren vlees te laten staan. Padraic vertelt echter dat zij tijdens dit soort promotieweken de afzet niet echt ziet pieken. "Ik denk dat het voor het voor Britten nog een stap te ver is om hun hamburgers in te ruilen voor champignons op de barbecue maar de campagnes om mensen aan te moedigen hun vleesconsumptie met 25% omlaag te brengen, hebben echt wel effect. Het is in landen als de VS en Australië al een grote trend om je eiwitten uit paddenstoelen te halen en ik verwacht dat we dit ook hier steeds meer zullen gaan zien."

Evenals in andere agrarische sectoren is de beschikbaarheid van arbeidskrachten een terugkerend probleem. Bij Walsh Mushrooms werken voornamelijk arbeidskrachten uit Oost-Europa. "We hadden de afgelopen maanden geluk omdat mensen vanwege de reisbeperkingen bij ons zijn gebleven of fruit zijn gaan plukken. Op de lange termijn zal het tekort aan arbeiders echter een grote uitdaging blijven. Brexit zal dit probleem alleen maar verergeren. De afgelopen jaren werd het VK al steeds minder aantrekkelijk als land om te gaan werken vanwege de waardedaling van het Britse pond en het feit dat andere markten in Europa meer zekerheid bieden. 

"Brexit zal ook gevolgen hebben voor de productie. In het VK zouden we zelfvoorzienend kunnen zijn maar we hebben eerst meer arbeidskrachten nodig voor we op kunnen schalen. We telen ons product ook in Ierland maar momenteel weten we nog niet of er na Brexit heffingen zullen gelden."

"Wat de uitkomst van Brexit ook zal zijn, het feit blijft dat Ierse en Britse champignons minder kilometers afleggen. Britse en Ierse presteren het best."

 

Voor meer informatie:
mushrooms@wearespider.com  

Publicatiedatum: