Nieuw-Zeeland: nep vorst kiwi wordt waarschijnlijk verboden

Wanneer telers een kiwiboomgaard op hetzelfde moment vol fruit willen, kunnen ze in augustus  met waterstof cyanamide spuiten. De spray, die het meest gebruikt wordt onder de naam Hi-Cane, heeft het effect van een goede wintervorst, wat voor de planten aangeeft dat het tijd is om bloemen te vormen.

Nepvorst betekent dat kiwi's op warme plaatsen kunnen worden geplant, waar ze normaliter geen fruit of minder fruit dragen zonder de hulp van conventionele gewasverbeteringsmiddelen. Het wordt gebruikt van Northland tot de Bay of Plenty en zelfs in Nelson, waar de zuidelijkste boomgaarden liggen.

Waterstof cyanamide-producten worden momenteel opnieuw beoordeeld door de Environmental Protection Authority (EPA). Afhankelijk van de uitkomst is er een kans dat de regels rond het gebruik ervan veranderen of dat het zelfs wordt verboden zoals in Europa het geval is.

In 2018 bedroeg de exportopbrengst van kiwi's € 1,5 mld, wat overeenkomt met 32% van de totale tuinbouwexportopbrengst van Nieuw-Zeeland.

Nikki Johnson CEO van NZ Kiwifruit Growers verklaarde dat het merendeel van de bijna 3000 boomgaarden in Nieuw-Zeeland de spray zou gebruiken. De mogelijkheid om het bloeiseizoen te beïnvloeden bespaart arbeidskosten en zorgt ervoor dat al het geplukte fruit gelijkmatig rijp is. Zelfs op plaatsen met koelere winters, zoals Nelson, wordt het om deze reden gebruikt. In plaats van een boomgaard met fruit dat in drie of vier weken rijpt, is al het fruit in één en dezelfde week rijp.

Het verbieden van de spray uit de mogelijkheden voor telers zou veel delen van het land ongeschikt kunnen maken voor de teelt van het iconische exportgewas.

Onderzoek van NIWA, gepubliceerd in 2017, bracht in kaart waar in het land de groene Hayward kiwi's konden worden geteeld op basis van temperatuur met en zonder gebruik van de spray. Klimaatveranderingseffecten werden in het onderzoek meegenomen.  Onderzoeker Andrew Tait legde uit dat de luchttemperatuur toenam en dat de kans op mildere winters groter werd. "Dit zou de kiwi-sector in het Te Puke gebied onder grote druk kunnen zetten, vooral als waterstof cyanamide wordt verboden."

Terwijl zijn onderzoek zich vooral richtte op Te Puke, bracht hij het hele land in kaart. Zonder waterstof cyanamide is een groot deel van het noorden sinds 1970 als 'arm' gerangschikt en wordt het op basis van de temperatuur marginaal slechter tegen 2030.

Er is een goede reden om een model als dit te maken. De spray heeft wel een addertje onder het gras. Het is misschien een handige stof voor kiwi-telers, maar het is giftig voor mensen, zoogdieren, bijen, waterorganismen en mogelijk vogels.

De spray is in Europa verboden, maar is goedgekeurd als 'biocide' product. Dit betekent dat het gebruikt kan worden als het doel is om iets te doden. Het is goedgekeurd in Australië, de Verenigde Staten en Canada.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven