Linda Alves van LF Alves, Zuid-Afrika

Passiefruit: Bijverdienste wordt serieuze teelt

De passiefruit die geteeld wordt op een bedrijf net buiten Brits (provincie North West) diende de afgelopen zes jaar vooral als bijverdienste maar de teler heeft gemerkt dat kwaliteit verkoopt en heeft hiermee een niche voor het fruit gecreëerd in Gauteng. 

"De teelt begon klein en diende ter aanvulling op onze inkomsten maar is in de loop der jaren gegroeid," zegt marketingmanager Linda De Alves. 

“We hebben het punt bereikt dat we jaarlijks zo'n 75 ton produceren."

Het bedrijf levert met name aan de groothandelsmarkten in Tshwane en Johannesburg maar Linda zegt altijd open te staan voor nieuwe afzetmogelijkheden voor de groeiende productie. Het bedrijf oogst haar fruit ongeveer in dezelfde periode als teler in Mpumalanga Lowveld. 

Passiefruitpulp
Een nieuwe lijn bestaat uit passiefruitpulp in flessen en wordt momenteel verkocht bij Food Lovers Market en geleverd aan de AGF-markten in Gauteng.

Het is een klein familiebedrijf en iedereen is betrokken bij de teelt en het vermarkten van het fruit. Het fruit wordt op het bedrijf verpakt door een klein team. 

"Er wordt veel aandacht aan de verpakking en etikettering besteed omdat we hierin tot uitdrukking kunnen brengen hoe trots we op ons product zijn en het is tevens een erkenning voor alle mensen die betrokken zijn bij de teelt," legt ze uit. 

Biologische teelt
Het fruit wordt biologisch geteeld zonder middelen om de kleuring en rijping te bevorderen en het bedrijf houdt zelf bijen voor de bestuiving. 

“We hebben het geluk dat we gevestigd zijn in een gebied waar passiefruit goed gedijt, wat ons in staat stelt een product met een goede maat en smaak te telen. De lockdown heeft de nodige impact op onze activiteiten gehad aangezien het lijkt alsof er meer AGF op de markt beschikbaar is." 

Voor meer informatie:
Linda Alves
LF Alves
Email: linda.d.alves@gmail.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven