NVWA 2019: druk met plantenpaspoort en ToBRFV

In 2019 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruim honderd inspecties uitgevoerd bij tomatentelers, plantenkwekers en zaadbedrijven op zoek naar het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Ook heeft de NVWA toezicht gehouden op het afvoeren van besmette materialen en gewassen, zo valt te lezen in de verantwoordingsrapportage over 2019.

Wat betreft vondsten is de teller sinds 15 april blijven steken op 21 ToBRFV-vondsten

Onderzoek naar de verspreiding van het ToBRF-virus is een van de taken van de NVWA. In totaal ging tien procent van de tijd van de controle-instantie naar plantgezondheid in 2019. Naast onderzoek omtrent het tomatenvirus werden ook 360.000 exportcertificaten uitgegeven, 180.000 importzendingen gecontroleerd. 

In de handel werden 262 bedrijven bezocht en werd bij 32 bedrijven een of meerdere tekortkomingen geconstateerd. 

Plantenpaspoort
Ook was 2019 het jaar van de invoering van het Europees plantenpaspoort. Dat vroeg veel capaciteit, zo blikt de NVWA terug. Er ging tijd zitten in opzet van het registratiesysteem voor professionele marktdeelnemers, het plantenpaspoort zelf, de herziening van lijsten van quarantaine-organismen en aanpassingen maken voor import- en exportregelgeving.

Lees hier het jaarverslag.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven