Nieuwe generatie avocado's moet Hass-kalender uitbreiden

De University of California Riverside (UCR) en de veredelaar Eurosemillas hebben een overeenkomst ondertekend om een nieuwe generatie meer winstgevende avocado's te ontwikkelen. Ook wordt het oogstvenster met minstens twee maanden verlengd. De nieuwe geselecteerde patronen maken eveneens een uitbreiding van de teeltgebieden en intensieve productiesystemen mogelijk.

"Het is niet ons doel om te concurreren met het meest succesvolle ras, de Hass-avocado, maar om integendeel meer waarde te genereren rondom die centrale variëteit door in te spelen op de wereldwijde vraag, die jaarlijks blijft groeien met dubbele cijfers", zegt Javier Cano, hoofd ontwikkeling bij Eurosemillas.

Hiervoor heeft het Spaanse bedrijf €2 mln. geïnvesteerd in het veredelingsprogramma van UCR, dat een van de beste avocado-kiemplasmaverzamelingen ter wereld heeft. Daarnaast zal het nog eens €2,7 mln. besteden aan de ontwikkeling van 4 variëteiten en 5 patronen. Door dergelijke inspanning zullen voor het eerst in 31 jaar samenwerking tussen beide entiteiten de nieuwe rassen in Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika op hetzelfde moment op de markt gebracht worden als in de Verenigde Staten.

Werken met avocadoplanten in het Manosalva-laboratorium aan de University of California Riverside.

De internationale avocadomarkt is de afgelopen drie decennia met 150% gegroeid en de consumptie per hoofd van de bevolking is verviervoudigd. Het succes van dit superfood is grotendeels te danken aan de uitmuntende prestaties van de Hass-variëteit, die precies in Californië is ontstaan. De samenwerking tussen UCR en Eurosemillas rond de Hass-avocado heeft eerder al geleid tot een tweede succesvolle variëteit, Lamb Hass, die de oogstperiode voor Hass verlengt tot mei en juni.

Het nieuwe materiaal dat al in Californië en Europa is aangeplant, heeft veel ambitieuzere doelstellingen en moet dit type avocado in staat stellen om bijna alle beperkingen te overwinnen waar het momenteel nog mee te kampen heeft.

De nieuwe generatie avocado's van Eurosemillas past zich aan aan de smaak van de dominante variëteit, de Hass, maar verbetert en breidt haar aanbod uit.

Alle door Eurosemillas gekozen rassen zijn productiever dan Hass zelf. Twee van hen – een vroeger en later ras – zullen de oogstperiode met nog eens twee maanden verlengen, waardoor de wereldwijde aanvoer van dit type avocado op elk halfrond van 5/6 maanden naar 7/8 maanden kan evolueren én met grotere volumes. Een derde variëteit, met iets kleinere maar even vlezige vruchten, lijkt geknipt voor een gastronomisch product, met een verkoop per eenheid aan de consument.

De vierde gekozen avocado is een bestuiver (type B-bloem), die het met de Hass-avocado complementaire karakter van het project nog zal versterken en de winstgevendheid ervan met meer dan 10% zal doen toenemen.

 

Voor meer informatie: www.eurosemillas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven