Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gary Britz van ELE Trading

Extra lichtpuntje voor de Zuid-Afrikaanse citrussector in een uitdagend seizoen

Gary Britz van het Zuid-Afrikaanse ELE Trading merkt op dat er onder de onzekerheden en de drastisch veranderde marktdynamiek in de citrussector, een extra lichtpuntje is voor dit citrusseizoen.

"We hebben het geluk gehad om tijdens de coronapandemie door te kunnen gaan met de handel als een essentiële dienst en ik denk niet dat de citrussector zoveel negatieve effecten heeft gehad van Covid-19 als andere sectoren," zegt Gary Britz. "De export van citrus is dit jaar erg goed, beter dan de vorige seizoenen, met recordvolumes voor citroenen en easypeelers, zoals voorspeld."

Het is een normaal seizoen geweest voor Star Ruby met zelfs grotere maten door het betere weer. "Ik denk dat hetzelfde het geval zal zijn voor sinaasappelen, waarvan de volumes veelal gelijk zijn aan die van 2018. Het is vroeg in het sinaasappelseizoen, maar ik vermoed dat de sinaasappelen ook een maatje groter zijn dit jaar. Dit zal de marketingbeslissingen beïnvloeden. Azië en Zuidoost-Azië nemen gewoonlijk kleinere Valencia’s, maat 72, 88, 105 en zelfs 125, terwijl China grotere maten neemt: 48, 56 en 64."

"Momenteel staat het seizoen van de sinaasappelvariëteiten Midknight en Delta voor de deur. Het recente koude weer in een groot deel van Zuid-Afrika zal hopelijk een stimulans zijn voor hun kleurontwikkeling. Deze twee variëteiten doen het goed over de hele wereld, hoewel sommige markten, zoals Canada, enkel de pitloze Valencia’s nemen. Midknight en Delta doen het ook erg goed in China en in Zuidoost-Azië."

Zuid-Afrika zal China met meer voorzichtigheid benaderen
ELE Trading oriënteert haar citrusafzet meestal in vijf richtingen: EU, Midden-Oosten, Rusland, Zuidoost-Azië en Canada. Maar dit jaar zullen zij waarschijnlijk voorzichtiger zijn in het Verre Oosten, een indruk die wordt gedeeld binnen de citrussector na de perikelen die Egypte in China heeft meegemaakt, met hun Valencia’s. "Ik denk absoluut dat de Zuid-Afrikanen voorzichtiger zullen zijn in China, maar je moet überhaupt voorzichtig zijn, naar welke markt je ook gaat. Het is makkelijk om het fruit te verkopen, maar krijg je betaald? Wat is de financiële positie van sommige van de financieel gezonde ontvangers na Covid-19? Het is net als schaken en soms is je volgende zet niet de beste."

Verwerkingsindustrie komt weer tot leven
"Zuidoost-Azië bestelt bijna geen citroenen. Hongkong heeft een dubbele klap te verwerken gehad met de rellen en de sluiting van restaurants en hotels. Er wordt normaliter veel citroen verkocht in restaurants en cafés en die markt is echt zwaar getroffen, evenals de verwerkende industrie en de sapindustrie in Europa, maar ze komen allemaal weer tot leven, zowel in Europa als in Zuidoost-Azië."

"In Singapore en Maleisië is er geen fantastische vraag naar ook maar iets. Het is niet gemakkelijk om op die markten te verkopen. Het is erg moeilijk voor kleine handelaren. Maleisië is weer open, maar het is niet meer zo levendig als vroeger."

Verwerkende bedrijven in Europa en Azië komen langzaam weer online.

Zorgen om overvloed aan citroenen
In het Midden-Oosten beginnen de alarmbellen weer te rinkelen, nadat het enorme citroenoverschot een markt overspoelde die op een fantastische manier was begonnen. Britz denkt dat het nog wel even zal doorgaan met het dumpen van citroenen in het Midden-Oosten. De sinaasappelmarkt in het Midden-Oosten is nog redelijk gezond.

"Ik ben ook nogal bezorgd over de hoeveelheid citroenen die naar Europa is gegaan, bijna het dubbele van de gebruikelijke hoeveelheid. Maar in Europa zal het interessant zijn om te zien wat er dit jaar gebeurt tijdens de traditionele vakantieperiode, wanneer men normaal gesproken op vakantie gaat, maar dit jaar zullen veel mensen thuisblijven. We weten niet wat de invloed zou kunnen zijn op de citrusverkoop, maar we verwachten dat het positief kan zijn, een lichtpuntje voor onze sector!"

"De Canadese markt is ingetogen door de maatregelen van Covid-19, en het sentiment op deze gemakkelijk te leveren markt is er een van voorzichtigheid," besluit Britz.

Voor meer informatie:
Gary Britz
ELE Trading
+27 21 976 0604
gary@eletrading.co.za
www.eletrading.co.za

Publicatiedatum: