Ook mogelijkheid om Covid-19 in de nabije toekomst te detecteren

MRL-detectie op groenten en fruit straks een koud kunstje met quickscan via smartphone

Met de verbetering van de levensstandaard groeit ook de vraag naar veilig voedsel. In de nabije toekomst zal de mogelijkheid om zelf de maximum residu limit (MRL) te controleren op groenten en fruit voor iedereen in de toeleveringsketen een eenvoudige zaak worden.

Op 8 juni kondigde de Chinese Academie van Tuinbouwwetenschappen (CAAS) aan dat het team van Wang Jing van het Institute of Agricultural Quality Standards en Testing Technology van de Academie, na jaren van onderzoek en ontwikkeling, nieuwe doorbraken heeft bereikt in de snelle opsporing van MRL in de tuinbouw. Het concept is simpel: Koop een testpakket met teststrips en een klein bakje, neem foto's van het product en via WeChat is de detectie van meerdere chemische gewasbeschermingsmiddelenresiduen in 5 minuten voltooid en de testresultaten worden direct weergegeven op de mobiele telefoon.

Normaal gesproken wordt het testen van MRL gedaan door professionals in het laboratorium, de testapparatuur is duur en de testresultaten nemen meestal één tot twee dagen in beslag. Deze duurdere detectiemethode is echter niet geschikt voor een snelle detectie ter plaatse.

Professor Wang Jing zei dat de factor tijd belangrijk is bij het testen. Tot nog toe was het voor telers en producenten niet haalbaar om te wachten op de testresultaten, voordat ze hun vers geoogste producten naar de markt brengen. Daarom is er een dringende noodzaak om snel en nauwkeurig residuen op te sporen, voor zowel overheidsdiensten als bedrijven en consumenten.

In de eerste plaats kan de overheid deze snelle testtechnologieën en producten gebruiken in hun functie van markttoezichthouder. Vooral op het gebied van goederenverkeer zijn snelle middelen nodig om deze verse tuinbouwproducten ter plaatse te inspecteren. Als bij een snelle screening residuen aan het licht komen, kunnen deze naar het laboratorium worden gestuurd voor verder onderzoek.
Ten tweede moeten productiebedrijven en grote bedrijven een controle uitvoeren voordat hun producten de markt betreden en zij hebben dan ook behoefte aan de mogelijkheid om zelf snel onderzoek te doen. Ook voor consumenten kan deze quickscan een zekerheid bieden bij het eten van groenten en fruit.

Op dit moment heeft het team colloïdale gouden snelteststrips ontwikkeld voor gewasbeschermingsmiddelen zoals imidacloprid, carbofuran, tebuconazool, acetamiprid, procymidon, chloorpyrifos en carbendazim.

Als alle kant-en-klare teststrips op de markt in de toekomst worden gestandaardiseerd en op dit platform worden geplaatst, kunnen volgens Wang Jing via dit platform verontreinigingen, virussen en ziekteverwekkers worden gedetecteerd. Als Covid-19 teststrips en een serie ontwikkelde teststrips zoals influenza A en influenza B hierop worden gemonteerd, dan kunnen ze volgens Wang Jing allemaal tegelijk worden beoordeeld.

Bron: www.caas.cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven