Rapport USDA

Argentijnse citrusexport kan niet op tegen concurrentie uit Zuid-Afrika

Ondanks een verhoogde vraag naar citrus van vooral sinaasappelen tijdens de Covid-19-pandemie, zal de Argentijnse export van zoete citrus beduidend lager blijven dan in voorgaande jaren. Dit is te wijten aan de moeilijke binnenlandse economische omstandigheden, waardoor Argentinië minder goed in staat is om op de exportmarkten te concurreren met andere exporteurs op het zuidelijk halfrond, voornamelijk Zuid-Afrika.

In 2019 waren de FOB-prijzen voor Argentijnse citroenen lager dan in 2018 als gevolg van de grotere aanvoer op het noordelijk halfrond. De FOB-prijzen voor sinaasappelen zijn licht gestegen, terwijl de prijzen voor mandarijnen zijn gedaald ten opzichte van het vorige verkoopseizoen. Over het geheel genomen bleven de FOB-prijzen relatief laag en volstonden ze niet om de kosten te dekken, wat resulteerde in grotere financiële moeilijkheden voor de plaatselijke fruitsector en het concurrentievermogen van Argentijnse citrus op de exportmarkten schaadde.

In 2019 bleef de EU de grootste exportmarkt voor Argentijnse citroenen die 53% van de Argentijnse export accepteerde, gevolgd door Rusland met 21% en de VS met 10%. De export van sinaasappelen naar de EU was goed voor 48% van de totale export, gevolgd door Paraguay met 29%. Voor de mandarijnen bleef Rusland de grootste exportmarkt die 35% van de Argentijnse export accepteerde, gevolgd door de Filipijnen met 17%, Indonesië met 10% en Canada met 9%.

De export van mandarijnen naar traditionele markten, zoals de EU, is de afgelopen jaren gedaald en is in 2018 vrijwel geheel verdwenen als gevolg van het gebrek aan concurrentievermogen van de lokale exporteurs en de sterke concurrentie van Zuid-Afrika.

Klik hier voor het hele rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven