Aart Blom, Fruitpartners Blom

“Veel vraag naar Hollandse kersen maar helaas zonder de traditionele Open dag”

Tholen – Het is ondanks het slechte weer druk in boomgaard D’n Kerkewaerdt van Aart Blom, pal naast de afrit Wadenoijen aan de snelweg A15 die dwars door de Betuwe loopt. Natuurlijk met respect voor de anderhalve meter afstand bij het verkooppunt. Daarom is de boomgaard voor de weekenden ook voorzien van een drive-in waar men kersen kan kopen. Een aantal rijen van de boomgaard is al weer leeggeplukt door de bezoekers.

"De Samba en Vanda gaan we deze week plukken"

Toch mist Aart door het coronavirus de traditionele Open Kersendagen die hij normaal in de eerste week van juli organiseert. Normaal een jubileum met de vijfde editie dit jaar waarbij de mensen met een treintje door de boomgaard worden geloodst.

Grote vraag naar kersen, aanbod beperkt
Wat betreft de kersenoogst ziet Aart veel vraag op de markt naar Hollandse kersen terwijl er maar weinig aanbod is op het moment. “De vorst aan het begin van dit jaar heeft gezorgd voor minder kersen aan de boom,” vertelt Aart. “Dit jaar gaan we het moeten doen met 80% van wat we normaal kunnen plukken in onze boomgaarden. Dat valt nog mee als je kijkt naar buurland België waar gemiddeld zo’n 50% van de kersen geoogst kan worden. Minder kersen aan de boom heeft wel het voordeel dat de maten groot zijn en de kwaliteit is ook uitstekend. De vraag blijft ook erg sterk naar Hollandse kersen en daardoor liggen de prijzen hoog, tot anderhalve euro per kilo meer ten opzichte van vorig jaar. We hebben ook een voordeel ten opzichte van het buitenland.”   

Minder kersen aan de boom maar wel grote formaten

Verlengen van het seizoen
Het grootste deel van de kersenboomgaard van Aart bestaat uit de rassen Regina en Kordia. Deze week start hij met de pluk van de eerst Samba en de Vanda voor de markt. Aart wijst ook naar een aantal percelen verderop waar hij bezig is met wat nieuwe rassen. “Hollandse kersen kunnen we per jaar maar zo’n 6-7 weken verkopen maar in de toekomst hopen we dat te verlengen naar 3 maanden met een aantal vroegere rassen als de Sweet Arianna, die we nu aan het aanplanten zijn, en de hekkensluiter met de toepasselijke naam Final. Met 3 maanden houdt je dan toch het seizoen erin en haal je de kostprijs van bijvoorbeeld geavanceerde sorteermachines naar beneden.”

Boomgaard met vroege rassen moet over een paar jaar in productie zijn

Daarnaast blijft Aart bezig met het fruitbelevingspark. “Dat moet echt een promotie zijn voor het fruit uit de Betuwe. We zijn nu bijvoorbeeld bezig het terras uit te breiden tot in de boomgaard was zorgt voor een extra beleving. Wat mij betreft mogen de bussen vol toeristen weer onze kant op komen om kersen te plukken.”

Voor de drukke weekenden is er naast de winkel ook een drive-in geopend

Voor meer informatie:
www.fruitpartnersblom.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven