Christian: oogstmachine voor groene en paarse asperges "An de tractor"

"Na de introductie van Chrisje en Chris voor de niet selectieve oogst van witte asperges krijgt Christiaens na 10 jaar een uitbreiding in de familie met het nieuwe broertje: Christi-AN. Christian is een gepatenteerde machine voor het oogsten van groene asperges welke AN de tractor hangt", zegt Christiaens Agro Systems. 
 
Chrisje en Chris zijn al enkele jaren de aspergetelers aan het helpen met de oogst van witte asperges. Hierdoor kreeg Christiaens steeds vaker de vraag of deze machines ook ingezet kunnen worden voor het oogsten van groene asperges. Dit is niet mogelijk omdat de oogst van witte asperges niet vergelijkbaar is met het oogsten van groene asperges.


 
Al langere tijd was Christiaens bezig met het onderzoeken en testen naar een nieuwe manier van oogsten om ook de telers met groene asperges te kunnen helpen. In het jaar 2019 is het eerste prototype getest. Hieruit is Christian ontstaan die in het seizoen 2020 verder getest en geoptimaliseerd is. Ook zijn in 2020 onderzoeken gedaan naar de niet selectieve oogst van groene asperges.

De snelheid van de machine is afhankelijk van de capaciteit van 1-3 personen die achterop de machine de asperges van de band sorteren, met een maximum van 6km/u. De machine beschikt over een variabel instelbare oogsthoogte. Met een automatische snijhoogte regeling voor het juiste snijresultaat. De groene asperges worden net boven de grond afgesneden middels een op- en neergaand mes. Het mes van dit snijsysteem snijdt de asperges mooi recht af, waardoor er tijdens de latere verwerking een minimaal snijverlies is. Het mes is eenvoudig te vervangen. Via een transportband worden de asperges omhoog gebracht naar een juiste werkhoogte. Dit zorgt voor goede arbeidsomstandigheden. Vanuit de transportband komen de asperges op 2 leesbandjes terecht. Hierna kunnen de werknemers de asperges afrapen, voorsorteren en in de kisten leggen. Er kunnen kisten onder de bandjes geplaatst worden waar het product, of een gedeelte hiervan, in valt. Middels rekken boven en onder op de machine is maximale ruimte gecreëerd voor lege en volle kisten. De gehele machine wordt hydraulisch aangedreven. Christian is net als beide broers wendbaar en heeft minimale ruimte nodig om te draaien.

"Als de machine ook in zwaardere omstandigheden ingezet moet kunnen worden heeft een rupssysteem toch de voorkeur. Dan kan Chris nu ook voor het oogsten van groene asperges ingezet worden. De maatvoering van de oogstkop van Christian is dusdanig dat deze ook in de grote broer Chris past. Zowel Christian als ook grote broer Chris zorgen voor arbeidsbesparing, verbetering van de arbeidsomstandigheden en maken een betere planning mogelijk."

"Net als alle machines van Christiaens is rekening gehouden met betrouwbaarheid, onderhoudsvriendelijk en een lange levensduur van de machines", aldus het bedrijf. 

 

Voor meer informatie:
Christiaens Agro Systems
Heldenseweg 15a
6086 PD Neer, Nederland
Tel: +31475594869
info@Christiaensagro.com 
www.Christiaensagro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.