Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
L'Orto, Sicilië

Bijzondere Italiaanse vleestomaten vallen op tussen soortgenoten

Op welke manier kan een tomatenvariëteit zich nog onderscheiden in het grote aanbod van groenten- en fruit dat in de supermarktschappen ligt? Is het überhaupt mogelijk? Er zijn telers die het als een uitdaging zien om op te vallen en dat lukt soms aardig.

Bocca di Rosa

Dit is het geval bij het Siciliaanse bedrijf L'Orto. Het teeltbedrijf richt zich met name op bijzonder gekleurde groenten, en in het bijzonder op tomaten. De vleestomaat Bocca di Rosa heeft zijn faam in de afgelopen jaren inmiddels vergaard.

Bocca di Rosa in de opvallende EPS-verpakking

Bocca di Rosa is volgens het bedrijf "de eerste vleestomaat, die altijd vol en vast blijft; een zeer kneedbaar ras dat de teelt vrijwel het hele jaar door mogelijk maakt. Deze tomaat is daarbij zeer resistent tegen ziekteverwekkers en bereikt hoge productiepieken, met vruchten die lange tijd consistent blijven. De jaarlijkse productie, op 6 ha voor twee cycli per jaar, bedraagt op dit moment ongeveer 1000 ton, maar zal nog toenemen. De gemiddelde groothandelsprijs ligt rond de 2 euro/kg."

Batmen

Na het succes van Bocca di Rosa heeft het bedrijf het assortiment uitgebreid met een andere tomaat, ook een vleestomaat, genaamd Batmen, waarvan de vruchten diep donkerbruin zijn "om te voldoen aan de behoeften van de consument die een iets zuurdere tomaat wil. Ook in dit geval heeft het unieke karakter van het product ons in staat gesteld om het imago van het bedrijf L'Orto uit te breiden in nieuwe markten. Wij telen deze tomaat momenteel op 2 hectare en de opbrengst bedraagt 300 ton, verdeeld over twee cycli in een jaar."

De verpakking speelt een belangrijke rol in de marketing van de producten van L'Orto: polystyreen dozen die volledig recycleerbaar zijn en die niet alleen de tomaat aangenamer en verser maken, maar ook veel hygiënischer zijn en geen residu achterlaten in vergelijking met de traditionele verpakking.

Supermen

Onlangs is L'Orto een nieuwe uitdaging aangegaan met de Supermen-vleestomaat, het resultaat van een project dat het bedrijf niet aarzelt te definiëren als "revolutionair", vanwege zijn bijzondere kleur, met tinten die op een zeer prettige manier variëren van blauw tot paars en die verder worden geïntensiveerd in verband met de vermindering van de lichturen in de herfst.

Supermen

De vorm van Supermen is net zo origineel en doet paradoxaal genoeg denken aan de variëteiten van het verleden. De vruchten zijn groot, extreem vol en consistent en lijkt op een ander, ouder ras: de Riccio fiorentino. "De sterke punten zijn de aroma's, die de verloren geuren uit het verleden in herinnering brengen, dat erfgoed van traditionele smaken die de Italiaanse tuinbouw altijd hebben gekenmerkt. Eén hectare is met dit ras beplant, voor een totale opbrengst van 100 ton."

Batmen en Supermen worden aangeboden tegen een gemiddelde groothandelsprijs van 3 euro per kg.

L’Orto is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd, verkoopt in Italië zelf en exporteert naar Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Voor meer informatie:
L'Orto Srl
C.da Chiusa/Principessa
96018 Pachino (SR)
Italië
+ 39 3271 372 311
amministrazionelorto@gmail.com

Publicatiedatum: