Jan Vermeiren, Exofi

“Thailand, Maleisië en Vietnam hebben al 10 weken geen product kunnen sturen”

Tholen – Terugkijkend op de laatste paar maanden is alles goed meegevallen”, concludeert Jan Vermeiren van Exofi. “Tijdens het begin van de Covid-19 uitbraak waren we een beetje in paniek, omdat de horeca moest sluiten. We hebben dit kunnen compenseren met onze andere klanten, waardoor we amper omzet verloren hebben. Waar wel problemen heeft opgeleverd is het transport. Alle producten waren beschikbaar, maar bepaalde landen hadden geen luchtvrachtmogelijkheden. Thailand, Maleisië en Vietnam hebben al 10 weken geen product kunnen sturen. Daarbij komt dat de vrachtprijs 60% tot 80% omhoog is gegaan. In een crisissituatie als deze is het hebben van kennis en ervaring een must om snel te kunnen schakelen en om naar oplossingen te zoeken.”

“Citrus en kiwi’s hebben het ontzettend goed gedaan de afgelopen maanden, exoten een stuk minder. Over het algemeen was er veel vraag naar standaardproducten en ‘gezonde’ producten, zoals gember en kurkuma. Inmiddels zijn de torenhoge prijzen van gember flink gedaald en liggen ze op het moment zelfs onder de normale prijs”, zegt Jan. “Waar we nu volop inzitten, is het zomerfruit. Steenfruit verkoopt als een trein. Er is veel vraag en het aanbod is vanwege schade in Spanje wat lager dan normaal. Ook hebben we dit jaar ontzettend veel Spaanse kersen verkocht ondanks de hoge prijzen. Franse kersen hebben we daarentegen amper gezien dit seizoen.”

“Van Hass-avocado’s is er op het moment flink wat aanbod, omdat verschillende landen in productie zijn. Hierdoor liggen de prijzen voor Hass vrij laag op €2,50 per kilo en voor greenskin op €2,00 per kilo, terwijl normaal gezien de prijzen voor Hass 40 tot 50% hoger liggen. De greenskins komen momenteel uit Peru en Zuid-Afrika en de aanvoer is normaal. Tijdens de Ramadan was er veel vraag naar greenskins, waardoor de prijzen op een mooi niveau kwamen te liggen”, aldus Jan.

In tegenstelling tot avocado’s is er in mango’s maar een beperkte aanvoer. De mango’s van de variëteit Kent komen momenteel vanuit Ivoorkust per container. “Vanwege de beperkte volumes zijn Kent mango’s op het moment vrij duur en liggen de prijzen rond de €2,00 per kilo”, zegt de importeur. “Ook het aanbod gevlogen mango’s is vrij laag. 80% komt momenteel uit Mexico en 20% uit Senegal. Mexico is op de helft van zijn seizoen en Senegal is net gestart. Ondanks de crisis is er veel vraag naar gevlogen mango’s, zelfs als ze voor hoge prijzen worden verkocht.”

“Ondanks dat wij het omzetverlies van onze horecaklanten goed hebben kunnen opvangen, ben ik bang dat we een onzekere periode tegemoet gaan. De horeca is weer langzaam aan het opstarten, maar men verwacht dat 1 op de 3 of 4 restaurants het niet gaat redden. Ze hebben één van de beste periodes uit het jaar gemist. Daarnaast gaan naar schatting 200.000 Belgen hun job verliezen en staat niet iedereen er economisch goed voor. Wij merken ook dat er aan het eind van de maand minder wordt verkocht. Veel mensen gaan de crisis in hun portemonnee voelen. Ook zal de crisis invloed hebben op de manier van consumeren. Er zal meer zelf gekookt worden en gezondheid zal steeds belangrijker worden”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be      
www.exofi.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven