Cambodjaanse groenten weer terug op de EU-markt

Volgens Ngin Chhay van het ministerie van Landbouw zal Cambodja de kans aangrijpen om groenten naar EU-markten te exporteren, terwijl het 's lands buren verboden is om dat te doen.

Chhay vertelde tijdens een persconferentie dat de export naar de EU zal gaan toenemen, terwijl Vietnam en Thailand 'rode kaarten' hebben gekregen die hun groenten tijdelijk blokkeren voor exportmarkten. Hij merkte ook op dat de Cambodjaanse groentenexport naar de EU-markten relatief klein blijft.

Door toedoen van enkele gewetenloze telers en exporteurs heeft de EU volgens hem zes jaar geleden een 'gele kaart' aan Cambodja gegeven als waarschuwing dat de groenten niet voldeden aan de Europese sanitaire en fytosanitaire eisen. Nu deze 'gele kaart' is ingetrokken kan Cambodja probleemloos groenten naar de EU exporteren.

"Het kostte me zes jaar om een oplossing te vinden voor de 'gele kaart'-kwestie en die werd twee maanden geleden ingetrokken, maar Vietnam en Thailand hebben nog steeds een 'rode kaart'. Ik weet dat ze geen verse groenten naar Europa exporteren. Ik zou graag een duim omhoog willen zien van buitenlandse markten voor onze producten nu bekend is geworden dat onze groenten volledig biologisch en natuurlijk geteeld zijn. Het intrekken van de 'gele kaart' is goed nieuws voor telers en investeerders die groenten willen telen om naar de EU te exporteren, want dat is nu weer mogelijk."

Ondertussen blijft het ministerie de groenteteelt bevorderen in overeenstemming met de richtlijnen voor goede tuinbouwpraktijken (GAP). Telers worden aangemoedigd om nettunnels te bouwen en krijgen het juiste gebruik van gewasverbeteringsmiddelen uitgelegd.

Zoals vermeld op phnompenhpost.com exporteerde Cambodja, volgens een rapport van het ministerie, ongeveer 39 ton groenten in de eerste drie maanden van het jaar naar Frankrijk, de Tsjechische Republiek en Nederland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven