Maciej Kolasinski, Castleton Farm

"Opbrengst aardbeiras Limalexia is goed en het heeft een goed potentieel"

De aardbeienoogst is half maart begonnen op Castleton Farm, in het noordoosten van Schotland. De eerste aardbeien van het jaar komen uit de 5 hectare polytunnels die verwarmd worden door een biomassaketel, en deze verwarmde polytunnels verhogen ook de oogst aan het einde van het seizoen, begin december.

De belangrijkste rassen zijn Solero, Mailling Centenary en Lusa, maar Castleton Farm is ook bezig met het testen van vele andere rassen, waaronder de Limalexia van de Limgroup. "We kweken het al sinds 2018 in onze tunnels, als onderdeel van onze proeven", legt Maciej Kolasinski, kweekmanager bij Castleton Farm, uit.

"Dit ras heeft dezelfde kracht als de Elsanta, maar het is erg moeilijk om Britse detailhandelaren naar nieuwe rassen te laten kijken, hoewel het nu wel op de lijst voor een paar van hen staat. De Limalexia heeft een goede oogst en ik denk dat het een goed potentieel heeft."

Maciej werkt samen met Stephan Timmerman van Hortinova. Ze doen veel SAP-analyses op de kwekerij en hij legt hen uit hoe ze de Limalexia moeten voeden om het beste uit het ras te halen. Castleton heeft een nieuw areaal met Limalexia geplant voor dit jaar en ze zullen binnenkort meer gaan planten voor de tweede teeltronde.

"Het ziet er naar uit dat dit ras een enorm potentieel heeft. Het is wel iets later, maar dat werkt goed voor ons en ons bedrijfsprofiel. Sommige rassen kunnen niet overleven in de sporadische strenge Schotse winters, maar de Limalexia heeft hier afgelopen winter geen problemen mee gehad. Er waren wel tekenen van vroege vorstschade, maar als je nu het veld inloopt zie je hier niets meer van. Nieuwe rassen komen met een leercurve: je moet gewoon zien wat het beste werkt voor hen."

Voor meer informatie:
Maciej Kolasinski
Castleton Farm
maciej@castletonfarm.co.uk                                                                Tel: +44 01561 320409
castletonfruit.nl

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven