Dringende behoefte aan meer actie van zowel EU als VK

Freshfel Europe roept Brexit-onderhandelaars op om AGF-sector niet in de steek te laten

Freshfel Europe roept de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk op om de AGF-sector niet in de steek te laten en de bedrijven in staat te stellen zich na de Covid-19-pandemie te herstellen voordat er grote veranderingen worden doorgevoerd voor de marktdeelnemers in de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dit kan alleen worden bereikt door echte praktische vooruitgang in de onderhandelingen. Bovendien moeten beide partijen zich ertoe verbinden om uiterlijk aan het einde van de zomer de handelsvoorwaarden en tijdelijke regelingen te verduidelijken, die vergelijkbaar zijn met die welke in 2019 zijn aangekondigd, teneinde bedrijven enige zekerheid te bieden.

Freshfel Europe steunt de toezegging van zowel de EU- als de VK-onderhandelaars om de onderhandelingen over een nieuw ambitieus partnerschap voort te zetten en om de besprekingen in de komende maanden te intensiveren teneinde vóór eind 2020 een overeenkomst te kunnen ondertekenen. De AGF-sector blijft echter ernstig bezorgd over de beperkte tijd die nog rest om tot een evenwichtige overeenkomst tussen de EU en het VK te komen teneinde de voortzetting van de reeds lang bestaande handelsstromen tussen de EU en het VK veilig te stellen. Nu 1 januari 2021 dichterbij komt, doemt het lang gevreesde 'no deal'-scenario op. Neem alle gevolgen van de Covid-19-pandemie daarbij, dan koerst de AGF-sector in dat geval op een regelrechte ramp af, waarbij het maar de vraag is of de sector die zal kunnen overleven.

Het veiligstellen van een continue aanvoer van verse groenten en fruit tijdens de Covid-19-pandemie is niet alleen een uitdaging geweest, maar ook zeer kostbaar voor de verssector. Aan het einde van dit jaar zullen veel marktdeelnemers zich al in een zeer kwetsbare financiële situatie bevinden en niet in staat zijn om verdere kostenstijgingen te dragen. Het recentelijk aangekondigde mondiale tarief voor het Verenigd Koninkrijk (vanaf 1 januari 2021) zal reeds van invloed zijn op een aantal belangrijke tuinbouwproducten. Bovendien zal er, nu de AGF-sector alle zeilen bij moet zetten vanwege de Covid-19-pandemie, een uiterst beperkte capaciteit zijn om zich voor te bereiden op de nieuwe ‘harde’ Brexit-voorwaarden en -procedures, zeker als deze open worden gelaten tot het einde van de onderhandelingen, zoals dat tot nu toe steeds is gebeurd.

Freshfel Europe dringt aan op het vinden van haalbare praktische oplossingen om koste wat het kost een doemscenario te voorkomen. De organisatie hoopt dat daarmee extra administratieve lasten en controles worden voorkomen. Zonder een verlenging van de overgangsperiode zou dit kunnen worden bereikt door tijdelijke regelingen voor handelsfacilitering aan beide zijden, zoals de voorbereidingsmaatregelen, die waren gepland voor een ‘no deal’-scenario in 2019. Dit zou enige bedrijfscontinuïteit waarborgen terwijl de exploitanten zich herstellen van de gevolgen van de pandemie.

De aankondiging door het Verenigd Koninkrijk op 12 juni van een ‘gefaseerde aanpak’ van de herinvoering van grenscontroles voor EU-invoer in 2021 brengt wel meer duidelijkheid, maar er is dringend behoefte aan meer actie van beide kanten. De aanpak van de EU en het VK van de handelsvoorwaarden op de eerste dag van een ‘no deal’-scenario moet uiterlijk aan het einde van de zomer duidelijk aan alle marktdeelnemers worden meegedeeld. Dit is een basisbehoefte voor bedrijfscontinuïteit en duurzaamheid aan beide zijden van het kanaal en mag niet worden belemmerd door politieke discussies en compromissen.

Voor meer informatie:
Natalia Santos-Garcia Bernabe
Freshfel Europa
+32 2 777 15 80
info@freshfel.org
www.freshfel.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven