Overzicht wereldmarkt meloenen

Deze week hebben de meloenen het moeilijk op de Noordwest-Europese markt door het ontbreken van zomers weer. Dat zorgt, samen met een stevige productie uit het Middellandse zeegebied, voor een lichte druk op de prijzen. Vooral Spanje domineert op de markt die ondanks een paar flinke hagelbuien in de regio toch normale volumes afzet op de Europese markt. Daarnaast hebben landen als Griekenland en Turkije hun export naar Europa flink kunnen opschroeven. Ook de prijzen in China staan onder druk door het aanbod uit het zuiden van het land. In Noord-Amerika zijn er dan weer hier en daar tekorten in de markt, vooral in de Cantaloupe en Honeydew meloenen, toch zorgt dit niet voor hogere prijzen omdat de vraag ook tegenvalt. Florida is eerder afgerond dit jaar en de productie verschuift nu vooral naar Georgia en Californië. Die laatste verwacht net iets meer volume dan vorig jaar.

Nederland: Meloenenprijs terug bij af
Het Spaanse meloenenseizoen ging dit jaar van start met hoge prijzen en Hollandse importeurs suggereerden dat er voor de telers uit het vroege meloenengebied Almeria wellicht het beste seizoen in jaren zou worden. De hagelbuien in de vroege teeltgebieden van Murcia afgelopen week gaven uiteraard de nodige stemming, maar de schade bleek toch vooral ook een lokale aangelegenheid. "Nu Murcia met 'normale' volumes meloenen op de Europese markt komt en het weer ook niet meer helemaal meewerkt, zakken de meloenenprijzen al snel weer naar de lage niveaus waar we de laatste jaren helaas aan gewend zijn geraakt”, constateert een importeur. "Samen met een stevige productie in de overige Mediterraanse gebieden zorgt dit voor flinke druk op de prijzen. Consumptie is momenteel zeker niet op het niveau dat we graag zouden zien, daar hebben we toch echt zomers weer voor nodig.”

België: Overaanbod door slecht weer
Het aanbod meloenen op de Belgische markt is al weken enorm, vertelt een Belgische importeur. Vanwege het wisselvallige weer is de consumptie flink afgenomen, waardoor er op het moment een overaanbod is. Het Spaanse meloenenseizoen is goed van start gegaan en in het begin werden en goede prijzen gemaakt, maar de prijzen zijn momenteel flink gedaald.  

Duitsland: Spanje op eenzame hoogte
In de Duitse meloenenhandel is het momenteel voornamelijk Spanje dat de klok slaat. Marokkaanse watermeloenen verdwenen rond week 20-21 geleidelijk uit de handel, daarvoor in de plaats kwam Turkse Dumara. Rond Hemelvaart kwamen dan de eerste Griekse partijen in de handel. De aanvoer uit Turkije en Griekenland staat echter in geen verhouding tot de volumes die uit Spanje worden geïmporteerd, meldt een handelaar. Er wordt momenteel een goede vraag en redelijk stabiel prijsniveau gemeld.

Ook de overige meloenenrassen - cantaloupe, charentais, gele meloen - worden voornamelijk uit Spanje aangevoerd. "We zien qua vraag dat de gele suikermeloen er licht bovenuit steekt", licht een handelaar toe. Daarnaast is er ook aanvoer vanuit Turkije, zij het met name van rassen die elders niet worden geteeld. Het gaat dan met name om de Kirkagac-variëteit. "We zien dat dit ras in Duitsland geleidelijk aan meer voet aan de grond zet", aldus een handelaar met Turkse roots.

Frankrijk: Handelaren hebben vertrouwen in dit seizoen
Het Franse meloenenseizoen is volop aan de gang. Er is nog wel wat Spaans product verkrijgbaar. Op het moment overstijgt het aanbod de vraag, maar handelaren zijn vol vertrouwen. "De Europese steenfruitvolumes zijn beperkt. Ook is het meloenareaal wat afgenomen. Deze twee factoren zouden de markt in balans moeten houden."

Verenigd Koninkrijk: Veel volume uit Griekenland en Turkije
De markt in het VK wordt overspoeld met meloenen uit Griekenland en Turkije die allebei grote volumes richting deze markt sturen. De vraag uit de markt is erg laag. Op het momenten merkt men nog niet de invloed van de hagelstormen in Spanje op de prijs van de meloenen.

Spanje: Schade aan productie door zware hagelbuien
Dit jaar is het gebied beplant met Piel de Sapo meloenen opnieuw gereduceerd met ongeveer 10% in Spanje. Terwijl voor Charentais, Galia, gele en Cantaloupe meloenen, welke meer gericht zijn op de export, de daling rond de 5% ligt als gevolg van de lage prijzen in het vorige seizoen. Voor watermeloenen is er ook een reductie van 10% op nationaal niveau.

Almería is bijna klaar met de meloenen en watermeloenen uit de kas met goede prijzen voor meloenen en hele hoge prijzen voor watermeloenen door een tekort aan watermeloenen van goede kwaliteit en een hoge vraag in Europa. Nu is Murcia gestart met de oogst van de eerste productie van het veld en zal binnen een week in volle productie zijn. Het areaal toegewijd aan de cultivatie van meloenen in de regio van Murcia ligt rond de 5.600 hectare dit seizoen. De watermeloenen liggen rond de 3.100 hectare. Vorige week was er zware regenval en hagelbuien in Murcia dat rond de 10.000 ton aan meloenen en watermeloenen heeft beschadigd wat zorgt voor een lagere aanvoer uit de regio.

De aanvoer van groene meloenen is adequaat om aan de vraag tegemoet te komen op het binnenlandse niveau. De voorraden zullen niet aangetast worden door de hagelschade. Voor de Charentais, de maten zijn kleiner dan bij de andere variëteiten. De vruchtzetting ging niet zoals verwacht in de maand mei.

Wat betreft de watermeloenen is er hagelschade geregistreerd in de regio’s van Lorca en Campo de Cartagena, wat een kleine daling in het volume met zich mee zal brengen in juni. De kwaliteit en de smaak van de meloenen van het veld in Murcia zijn erg goed in alle variëteiten en maten. De regio Valencia begint met de oogst van de meloenen binnen een paar weken en daarna schuift het op naar Castilië La-Mancha dat volgt van eind juli tot oktober. De laatstgenoemde regio verwacht 20% minder productie dit jaar.  

Italië: Prijs meloenen dramatisch gezakt door slecht weer

Noord-Italië:
Een groothandelaar vertelt dat van 7 tot 10 juni de verkoop van meloenen scherp daalde. De maand mei was positief verlopen met de eerdere productie. Een teler met 200 hectare meloenen en watermeloenen vertelt dat er een overlap is tussen de kassenteelt en het veld. De consumptie is niet hoog (door slecht weer en lage temperaturen) en dat zorgt voor lage prijzen.

Sardinië:
Een groenten- en fruitorganisatie: “Na de goede start in de laatste paar weken, met verrassende prijzen en vraag, hebben we nu voor ongeveer 10 dagen een sterke daling in de consumptie en in de prijs. Dit komt door regenval en temperaturen die onder het seizoen gemiddelde zit voor Italië en het buitenland. De prijs van watermeloenen is gezakt met 40%, voor meloenen is dat zelfs 60%.”

Basilicata:
Een telersorganisatie is deze week begonnen met het oogsten van Cantaloupe en voor de eerste keer worden deze meloenen door de organisatie geëxporteerd naar Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Vanaf midden juli volgt de oogst van de gele meloenen. De prijs van de Cantaloupe is gedaald in twee weken van 1,80-2,00 €/kg naar 0,80-1,00 €/kg.

Sicilië:
Het is een goed productieseizoen voor mini-watermeloenen, watermeloenen en gele meloenen. Echter, er is een tekort aan toeristen en de horeca is nog maar langzaam zijn activiteiten aan het herstarten. Dan is er nog het onstabiele klimaat. Dit jaar werden de mini-watermeloenen rond 10 mei. De prijzen leken goed vanaf het begin met 0,70-0,80 euro/kg. Maar die trend kon men niet vasthouden door de komst van steenfruit op de markt. De prijzen liggen nu tussen 0,20-0,25 €/kg. De watermeloenen-oogst begon ook in midden mei. Opnieuw, op het begin waren de prijzen bevredigend met 0,60-0,70 €/kg, nu komen ze niet boven de 0,25-0,30 €/kg. De verkoop van watermeloenen is met 50% gedaald dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Het seizoen van gele meloenen startte begin juni met een prijs tussen de 0,60-0,80 €/kg. op het moment echter komen de prijzen niet boven de 0,50 €/kg uit.

Griekenland: Valse start maar de export herstelde
Door het coronavirus verliep de start van het seizoen voor watermeloenen erg disruptief. Echter kon de markt zich herstellen, toen andere economieën worstelden. Griekenland was in staat om de export van watermeloenen in april te verdubbelen in vergelijking met vorig jaar. Over de voorbije periode is ruim 44.000 ton geëxporteerd met de voornaamste bestemmingen richting Duitsland, Polen en Italië.

Turkije: Export verviervoudigt dit jaar
Anders dan in buurland Griekenland was de opening van het exportseizoen goed gestart. Tussen 25 april en 20 mei werden er 4000 ton watermeloenen geëxporteerd, vier keer meer dan vorig jaar rond dezelfde periode. Exporteurs zijn blij met de gestegen vraag in Europa. De exportwaarde van de meloenen steeg ook in vergelijking met vorig jaar.

China: Lage prijzen voor watermeloenen door overschot in het zuiden
Watermeloen wordt goed verkocht op het moment. Watermeloenen uit Shanxi Jiangsu, Sichuan, Hunan, Hubei en andere regio’s komen nu meer intensief op de markt begin juni. In het algemeen blijft de prijs op de markt erg laag, dat is al sinds mei. De marktprijs was zelfs lager die jaar dan de prijzen op het veld vorig jaar. Sinds 2 weken geleden gaat de prijs op de markt gradueel omhoog. Een overaanbod en slecht weer in het zuiden was de voornaamste reden voor de slechte prijs op het moment. De Meidu en 8424 variant zijn het meest gezien op de binnenlandse markt en ook populair in Zuidoost-Azië. De gele watermeloen wordt ook steeds bekender bij de consument. De productie blijft echter klein.

Noord-Amerika: Aanbod watermeloenen gaat groeien, Cantaloupe en Honeydew daalt verder
Op het moment is er minder volume op de Amerikaanse markt. In de komende weken wordt verwacht dat deze volumes echter gaan groeien. In Florida hadden de meloenen te maken met extreme hitte en stormachtig weer. Dat hinderde de oogst en had ook invloed op de kwaliteit van de meloenen (watermeloenen die zichzelf opblazen). Het seizoen begon en eindigde er dit jaar eerder. Het is nu vooral Georgia waar de volumes toenemen. In Canada zijn er minder volumes op de markt dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Veel van de meloenen komen van de Amerikaanse Oostkust en verplaatsen zich langzaam richting het noorden. In Californië verwacht men grotere volumes dit jaar, niet veel hoger maar wel meer. De vraag naar de watermeloenen is goed maar het hangt sterk af van de regio. In Canada is de vraag minder sterk door de fragmentarische afbouw van de coronamaatregelen in het land. Veel van de meloenen zijn normaal bestemd voor de horeca. In Florida is de vraag goed door het warme weer en zijn de prijzen sterk met rond de 30% boven het normale niveau.

Voor de Cantaloupe en Honeydew is het echter een heel ander verhaal. De volumes zijn erg bescheiden op het moment en komt de Cantaloupe nu voornamelijk uit Imperial Valley (CA) en Yuma (Arizona) en de Honeydew komt uit Mexico via Arizona. De vraag is echter matig. “De prijs voor de Cantaloupe zou normaal rond de $12,95-$13 liggen of zelfs rond de $15 met de kleine volumes maar de prijs ligt nu rond de $10,95-$12,95 afhankelijk van de maat,” vertelt een handelaar. De prijs voor de Honeydew ligt rond de $8-10. Voor de komende weken wordt verwacht dat de volumes kleiner worden.

Mexico: Minder volume
De productie van watermeloenen is lager dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Rond deze tijd van het jaar is het grootste deel van het seizoen ook afgelopen en zal weer heropleven na het einde van de zomer. Een lagere productie in Mexico heeft gezorgd voor een goede mark in de VS, nu hun binnenlandse meloenen op de markt komen met goede prijzen. de prijzen voor de Mexicaanse watermeloenen lag boven het gemiddelde dit jaar. Het was bijna 40% hoger dan vorig jaar.

Australië: Lichte daling in het volume, export gestegen
Het totale volume voor Australische meloenen was gezakt met 6% in 2019 ten opzichte van het seizoen in 2018. De export steeg echter in diezelfde periode met 6% naar 21.455 ton. De Australische meloenen zijn jaarrond beschikbaar. Het grootste deel van de productie bestaat uit watermeloenen.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt avocado


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven