Europese aardappelmarkt (week 25)

Het Nederlandse aardappeloverschot begint langzaamaan kleiner te worden

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: Belgische fabrieken blijven hun werktempo verhogen. Afhankelijk van het type fabrieken varieert dat tempo van 70 tot 100%) sinds de versoepeling van de lockdown die de afzet van eindproducten weer activeert. Verschillende fabrikanten gaan kopen, naast de contracten die net iets te laat zijn opgezegd. De telersprijzen variëren en liggen tussen de 3,00 en de 5,00 €/q, op een markt die als duurzaam wordt beschouwd. De export van consumptieaardappelen is bijna afgerond. De leveringen voor vee gaan door tegen lagere prijzen. Voorbereiders/verpakkers – voor de binnenlandse markt – blijven in een hoger tempo werken dan normaal. Het weer is deze week van cruciaal belang voor de gewassituatie en opbrengstvooruitzichten en dus ook voor de marktontwikkelingen. De flinke regenval moet de huidige aanzienlijke druk op de kopers mede helpen verminderen. Als het (bijna) niet regent, vergroot dat de onzekerheden ten aanzien van de opbrengsten en de komst van de vroege Belgische aardappelen op de markt.

Bintje, Challenger, Fontane, Innovator, Markies: prijzen van tussen de 3,00 en de 5,00 €/q, afhankelijk van de kwaliteit, de koper, het volume en de bestemming. Gesteunde markt.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com   

Het aardappeloverschot begint kleiner te worden dankzij de dynamiek in de export, en die met betrekking tot het veevoer, de aardappelschijven en het biogas. De markt van de zeldzame soorten is weer actief en hanteert prijzen van tussen de 3,00 en de 5,00 €/q voor de aardappelen van friteskwaliteit, om daarmee te kunnen voldoen aan de vraag vanuit fabrieken die, nu de lockdown is opgeheven,  weer nieuwe afzetmogelijkheden hebben. Er is sprake van een daling van de exportactiviteiten van consumptieaardappelen (er gaan nog enkele volumes richting Oekraïne en Afrika, tegen prijzen van tussen de 8,00 en de 12,00 €/q, voor aardappelen die  gesorteerd en verpakt zijn.

Frankrijk 
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Het gebruik van contracten op basis van de oude oogst zal in juli/augustus weer worden opgepakt om zo bij te dragen aan het verminderen van het overschot. Fabrikanten kopen opnieuw op de markt met zeldzame soorten en betalen voor diepvriesfrites, aardappelvlokken en aardappelen bedoeld om chips van te maken prijzen van tussen de 3,00 en de 5,00 €/q). Er is ook nog sprake van enige export van consumptieaardappelen bedoeld voor chips richting Italië en Engeland. De prijzen hiervoor liggen rond de 10,00 € /q en de export ervan vindt plaats in big bags.

Vorige week heeft de Franse minister van Landbouw aangekondigd dat de regering aanzienlijke financiële steun (10 miljoen euro) aan zal bieden ter compensatie van het verlies van niet-verwerkte aardappelen. De toewijzingsmethoden moeten echter nog wel worden bepaald.

Op de velden is de afgelopen 10 dagen op onregelmatige momenten flink wat regen (8 tot 25 mm) gevallen in de regio's Hauts-de-France, Normandië en Grand Est, maar dit is in veel gebieden echter nog steeds niet voldoende.

Duitsland
In het zuidwesten (Badenland, langs de Rijn, uitkijkend op de Elzas) is een week geleden tussen de 15 en 25 mm regen gevallen. Dezelfde hoeveelheden regen zijn gevallen in het noordwesten (Nedersaksen). In het Rijnland heeft het minder geregend (maar meer dan in België) en de beregeningen gaan door. Voor de vroege aardappelen is het aantal knollen over het algemeen minder groot dan in 2019.

Versmarkt voor vroege, ‘inheemse’ aardappelen
De verkoop op de teeltbedrijven en de markten (Pfalz, Rijnland, Baden-Württemberg, vroege regio's van Nedersaksen, etc.) neemt geleidelijk toe. De prijzen blijven stevig en liggen over het algemeen rond de 50 €/q. Half juni worden de eerste aardappelen zonder schil verwacht.

Rijnland, vroege aardappelen: prijzen van tussen de 76 en de 84 €/q, afhankelijk van het ras, de kwaliteit en de locatie. Palts: prijzen van rond de 60 €/q (voor kruimige aardappelen) en van rond de 62 €/q voor vastkokende aardappelen.

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. De prijzen voor ander gebruik (biogas, veevoer…) liggen tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vergeleken met prijzen van tussen de 1,50 en de 2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de handel in inheemse biologische aardappelen gaat door. De voorraden bewaaraardappelen zijn dermate groot dat er nog minstens een week aardappelen afgezet kunnen worden. Oude aardappelen zijn nog nooit zo laat op de markt gekomen. De eerste 4 maanden van het jaar kennen een omzetgroei van 5%, vergeleken met dezelfde periode in 2019. De biologische aardappelen uit Spanje zijn afgezet tegen hoge prijzen van rond de 95 €/q. In de Pfalz worden de eerste biologische inboorlingen verkocht op de boerderij of op kleine lokale markten. Bij de

In de Pfalz worden de eerste biologische aardappelen verhandeld op het teeltbedrijf of op kleine lokale markten. Verder zijn eind juni de eerste 'peaux faites' verkrijgbaar in supermarkten.

Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle deelstaten.

De prijs voor mediterrane aardappelen blijft dalen vanwege de botsing tussen de prijzen voor aardappelen uit Israël (van rond de  € 55) en Spanje (van tussen de € 55 en de € 60).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië  

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven