Tropische stormen verwoesten 95.000 ha in Mexico

Tropische stormen hebben een ramp veroorzaakt op het platteland van de Mexicaanse staat Yucatán. Volgens Jorge Díaz Loeza, de gewestelijke minister van Plattelandsontwikkeling, zijn naar schatting meer dan 95.000 hectare gewassen getroffen en kan de schade oplopen tot ongeveer €80 mln.

"Het was overigens al rampzalig vóór de tropische stormen. Eerst hadden we af te rekenen met een extreme droogteperiode, de ergste in meer dan 10 jaar. En toen het coronavirus toesloeg, werd de AGF-sector overvallen door de sluiting van de horeca, een belangrijk afzetkanaal voor verse groenten en fruit”, legt hij uit.

In een verslag wordt melding gemaakt van een verlies van 180 hectare Habanero-pepers en van 1.530 ha andere groenten zoals komkommer, radijs, aubergine, sla, kool, sperziebonen en pompoen, die allemaal onder water staan. Voor het pas gezaaide maïs gaat het om 15.000 ha, voor citrus om 12.000 ha en voor papaja om 250 ha.

Vooral de kust en het zuiden van de staat zijn hard getroffen, waar schade is aan 60.000 ha voedergewassen, maar ook aan bijvoorbeeld 300 ha pitaya, 150 ha avocado, 300 ha mamey-sapote, 150 ha weegbree en 150 ha achiote (natuurlijke kleurstof).

De minister zegt dat het nog niet is geweten hoeveel telers precies getroffen zijn, maar geeft toch al mee dat er duizenden mensen zonder werk zullen zitten de komende maanden. Om een voorbeeld te geven: op één hectare Habanero-pepers zijn ongeveer 20 mensen aan de slag en daarvan zijn er 180 ha van verloren gegaan.

Bron: yucatan.com.mx


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven