Finse voedingssector overleeft Covid-19-crisis maar prijzen AGF-producten kunnen stijgen

Volgens een rapport van het Centrum voor Natuurlijke Hulpbronnen (Luke) heeft de Finse binnenlandse voedselmarkt goed gefunctioneerd tijdens de coronacrisis. Het onderzoeksinstituut zei dat het geen grote veranderingen verwacht in de gemiddelde voedselprijzen voor de consument, maar merkte op dat de kosten van sommige seizoensgebonden groenten en fruit tegen het einde van het jaar enigszins kunnen stijgen.

De noodtoestand van drie maanden, die het land net achter de rug heeft, heeft gevolgen gehad voor de consumentenvraag naar voedsel, wat volgens het verslag een ontwikkeling is die de winstgevendheid van de sector zal verzwakken.

Het instituut zei dat de voedselvoorzieningsketen niet direct bedreigd werd door de pandemie, maar de omstandigheden vormden wel een soort stresstest voor de sector. De voedselvoorzieningsketen van het land verderop in de lijn zouden wel problemen kunnen gaan ondervinden als de coronaviruscrisis langer dan een jaar zou voortduren.

"Er zou veel onzekerheid zijn binnen de voedselsector als grote aantallen telers en werknemers in de voedselketen tegelijkertijd ernstig ziek zouden worden door het coronavirus, en bijvoorbeeld de logistieke ketens van het voedseltransport zouden worden verstoord. Zo’n scenario zouden de voedselprijzen kunnen doen stijgen," verklaarde de organisatie.

De organisatie meldde ook dat de daling van de internationale vraag en daarmee de daling van de export, evenals de beperkende maatregelen die in Finland zijn genomen, ertoe hebben geleid dat de economische vooruitzichten zijn verslechterd.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven