Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Waitrose.com bezorgt 150.000 bestellingen per week

Rusland: X5 test kluisjes voor afhaaldiensten
De Russische supermarktgroep X5 Retail heeft via zijn online supermarkt Perekrestok.ru en dochterbedrijf 5Post een nieuwe afhaaldienst ingezet. De afhaaldienst is beschikbaar via vestigingen van de ketens Perekrestok en Pyaterochka en maakt gebruik van speciaal hiervoor geïnstalleerde kluisjes. De kluisjes zijn een aanvulling op de overige middelen voor online retail. Eerder konden online bestelde pakketten of boodschappen worden afgehaald bij bemande balies in de winkels.
Bron: kamcity.com 

VK: Waitrose.com bezorgt 150.000 bestellingen per week
Waitrose.com heeft onlangs voor het eerst in een week tijd meer dan 150.000 online bestellingen verwerkt. Dit aantal is twee keer zo groot als het volume aan wekelijkse bestellingen waar aan het begin van dit jaar sprake van was. Zodoende is dit een mijlpaal voor Waitrose met betrekking tot de plannen voor online uitbreiding. Verder heeft Waitrose 150 nieuwe bestelwagens aan zijn wagenpark toegevoegd. Door de extra bestelwagens kunnen in de komende weken meer tijdsvensters voor thuisbezorging worden aangeboden.
Bron: waitrose.pressarea.com 

Carrefour en Google introduceren in Frankrijk online supermarkt met stemactivatie
Carrefour en Google werken in Frankrijk samen aan een online supermarkt, die werkt met technologie op basis van stemactivatie. De besteldienst maakt gebruik van Google Assistant, dat beschikbaar is op onder andere smartphones en andere apparaten. Het nieuwe plan van de twee bedrijven vloeit voort uit de samenwerking tussen Carrefour en Google, die in juni 2018 van start is gegaan. Carrefour is op dit moment bezit met een wereldwijde reorganisatie om de omzet en winst te verbeteren. Het bedrijf is van plan om voor het einde van dit jaar € 2,8 mld te investeren in e-commerce, om zo beter te kunnen concurreren met Amazon. Met 2022 moet de omzet van online retail uit zijn gegroeid tot € 4,2 mld. In 2019 en 2018 stond deze omzet nog op respectievelijk € 1,3 mld en € 1,0 mld.
Bron: reuters.com 

Poundstretcher sluit mogelijk helft van het Britse winkelnetwerk
Het Britse Poundstretcher overweegt om meer dan de helft van het eigen winkelnetwerk t sluiten. Volgens de discountketen lopen tot 253 vestigingen het risico om te worden opgedoekt, afhankelijk van of de huurbazen van de betreffende locaties instemmen met een vermindering in rente. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het overleg hierover een onderdeel van een groter plan voor reorganisatie. Dit plan moet de verliezen die met bepaalde vestigingen worden geleden zoveel mogelijk beperken. Op dit moment zijn er bij de 450 winkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Poundstretcher 5.500 werknemers actief.
Bron: bbc.com 

Eroski renoveerde in 2019 200 winkels in Spanje
De Spaanse supermarktgroep Eroski heeft in 2019 197 winkels heropend onder het Contigo-format. De renovaties vonden plaats aan de hand van een investering van meer dan £26 mln. Het netwerk van Contigo beslaat op dit moment 845 locaties. 80% van de omzet van Eroski wordt via deze keten gegenereerd. De vernieuwde Contigo-winkels hebben een assortiment dat 15% groter is dan voorheen. Ook hebben de winkels een grotere focus op versproducten en lokale producten.
Bron: esmmagazine.com 

België: Colruyt verliest marktaandeel tijdens lockdown
Colruyt heeft tijdens de coronacrisis en in de tweede helft van het fiscaal jaar marktaandeel moeten inleveren. De omzetgroei van 2019/2020 viel lager uit dan verwacht. De omzet steeg met 1,6% tot meer dan € 9,5 mld. De vergelijkende winkelomzet nam toe met 1,7% met inbegrip van benzine. Als de afzet van benzine buiten beschouwing wordt gelaten, zou de vergelijkend winkelomzet zijn toegenomen met 1,4%. Ook dit resultaat was lager dan wat analisten hadden verwacht. Het marktaandeel van de ketens Colruyt Lowest Prices, OKay en Spar nam jaar op jaar iets van, van 32,2% tot 32,1%. Hiermee komt een einde aan een stijgende trend, die jarenlang heeft aangehouden.
Bron: retaildetail.eu 

VK: Iceland-directeur onthult plannen
Iceland heeft plannen toegelicht, die naar eigen zeggen voor flinke opschudding moeten zorgen voor de Britse supermarktsector. De keten staat met name bekend om zijn focus op diepgevroren producten. Onder de nieuwe directie is het bedrijf echter van plan om die focus te verleggen naar gekoelde producten zoals verse groente en fruit, vlees, zuivel en niet-bederfelijke producten. Daarmee neemt de keten een groot risico, aangezien dit breekt met een bedrijfsvoering die 50 jaar lang in stand werd gehouden.
Bron: express.co.uk 

Carrefour wil 100 restaurants openen in China
De Chinese tak van Carrefour is van plan om bij 100 vestigingen restaurants te openen. De restaurants vallen onder de keten Mr Fu. De eerste Mr Fu is bij een Carrefour-locatie in Sjanghai geopend. Een tweede restaurant is in bedrijf gegaan in Chongqing. De restaurants worden bij een beperkt aantal Carrefourwinkels geopend. De restaurants vallen geheel onder beheer van Carrefour. Er wordt hiervoor dan ook geen extern bedrijf ingeschakeld.
Bron: insideretail.asia 

VS: stadsbestuur Seattle wil loonsverhoging voor thuisbezorgers
Wegens de pandemie zijn medewerkers die  online bestelde boodschappen aan huis leveren benoemd tot zogeheten cruciale werknemers. Daarom wil het stadsbestuur van Seattle dat deze werknemers hiervoor in verhouding worden beloond. Het mandaat dat een premiumloon voor thuisbezorgende werknemers in moet stellen, stuit echter op verzet bij het online retailplatform Instacart. Het mandaat van het stadsbestuur houdt in dat thuisbezorgend personeel $ 5 (€ 4,42) per trip extra moeten worden betaald. Het mandaat zou mogelijk gelden voor een periode tot begin maart 2023.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Save Mart geeft 700 tijdelijke krachten voltijdsbanen
The Save Mart Companies heeft bijna 700 van de 1.000 tijdelijke werkkrachten die tijdens de coronacrisis zijn aangenomen een voltijds positie aangeboden. Het in Californië gevestigde Save Mart gaf aan dat de tijdelijke werknemers aanvankelijk voor deeltijds functies werden ingezet. Het tijdelijke personeel was hard nodig in verband met de enorme vraag vanuit de consument, die tijdens de pandemie is ontstaan. Naar eigen zeggen werden binnen enkele weken tijd bijna 1.000 tijdelijke krachten aangenomen. De meeste van deze werknemers werden verantwoordelijk voor meerdere taken, zoals vakken vullen, bijspringen bij kassa's of het innemen van nieuwe inventaris.
Bron: supermarketnews.com 

VS: Walmart test nieuw zelfscansysteem in Arkansas
Walmart test in Fayetteville, Arkansas een nieuw zelfscansysteem. Het nieuwe systeem is ter vervanging van de conventionele kassarijen. Met de nieuwe zelfscankassa's kunnen klanten zelf hun producten scannen of dit door een medewerker laten doen. Walmart hoopt dat het nieuwe systeem het proces bij de kassa's zal versnellen en zal helpen bij het in stand houden van een protocol voor sociale afstand. 
Bron: today.com 

Canadese vakbonden willen bonussen voor winkelpersoneel behouden
Vakbonden die werknemers vertegenwoordigen bij grote supermarktketens in Canada willen dat de salarisbonussen die tijdens de pandemie zijn ingezet langer worden aangehouden. Een aantal grote ketens is juist van plan om deze bonussen weer af te schaffen. Hoewel de werkgevers van mening zijn dat de piek van de coronacrisis inmiddels weer voorbij is, zeggen de vakbonden dat werknemers nog steeds risico lopen. "Het gevaar is niet voorbij", aldus Unifor National-directeur Jerry Dias. "Deze werknemers zijn nog net zo cruciaal en lopen nog steeds net zoveel risico als gisteren. Er is geen enkele rechtvaardiging om nu of later met de salarisbonus te stoppen." Unifor National vertegenwoordigt onder andere werknemers van Metro en Loblaws. De vakbond wil dat de tijdelijke loonsverhogingen permanent worden. Er is onder andere een online petitie opgezet, waarmee Canadese supermarktketens worden opgeroepen om leiderschap te tonen en de loonsverhogingen permanent te handhaven.
Bron: canadiangrocer.com 

Publicatiedatum: